Hlavní obsah

Snowboardcrossařka Samková byla druhá v kvalifikaci, Koukalová skončila na operačním sále

AROSA

Snowboardcrossařka Eva Samková zajela druhý čas v kvalifikaci na závod Světového poháru ve švýcarské Arose. Ve čtvrtek bude mít sedmnáctiletá naděje šanci zaútočit na stupně vítězů, což poprvé v elitním seriálu dokázala minulý týden v italském Valmalenku. Kvalifikací prošlo i trio mužů David Bakeš, Emil Novák a Michal Novotný. Klára Koukalová si při pádu po cílovém skoku zlomila pravou nohu nad kotníkem a musela na operaci.

Foto: Vít Chalupa

Bolest ve tváři Kláry Koukalové. Česká snowboardcrossařka si při kvalifikaci na finále SP zlomila pravou nohu.

Článek

Juniorská mistryně světa Samková prohrála v kvalifikaci jen s Lindsey Jacobellisovou z USA, úřadující mistryní světa. "Sakra, ta mi to tedy nandala," uvedla v tiskové zprávě Samková, když Američanka ve druhé kvalifikační jízdě prolétla cílem. Odstup mezi nimi činil 97 setin sekundy. "To je hrozně moc," uznala Samková, která s americkou hvězdou prohrála i minulý týden ve finále ve Valmalenku.

Česká snowboardcrossařka Klára Koukalová v péči lékařů.foto: Vít Chalupa

S kvalifikačními jízdami nebyla Samková příliš spokojená. "Protože jsem se nesrovnala na skocích a druhá klopená zatáčka mi vůbec nevyšla," řekla. Reprezentační trenér Marek Jelínek jí v cíli vysvětlil chyby, ale zároveň ji povzbudil: "Je lepší, když je druhá s chybami, než kdyby byla desátá bez chyb."

Zlomenina nad kotníkem

K postupu se blížila i Koukalová, ale na posledním skoku spadla. Hned ji prohlédl doktor závodu a následoval transport do místní nemocnice na rentgen. Ten prokázal zlomeninu pravé nohy nad kotníkem. Následoval další přesun do 30 kilometrů vzdáleného Churu, kde Koukalová podstoupí operaci. "Zřejmě trefila nějakou nerovnost nebo na skok přijela zbytečně rychle a nebo už se viděla v cíli, tak na chviličku ztratila koncentraci. Kdyby nespadla, byla by do desítky," řekl Jelínek.

Česká snowboardcrossařka Klára Koukalová v péči lékařů.foto: Vít Chalupa

Z kvalifikace postoupilo netradičně 24 žen a 48 mužů, vyřazovací jízdy finále Světového poháru se totiž pojedou netradičně v šesti a nikoliv ve čtyřech. Šest závodníků v rozjížďce bývá jen na X-Games, které z Čechů absolvoval jen Novotný. "Pro diváky to bude atraktivnější, pro nás náročnější," dodal Novotný.

Reklama

Související témata: