Hlavní obsah

Kryenbühl má po děsivém pádu v Kitzbühelu otřes mozku a zlomený klíček

Švýcarský lyžař Urs Kryenbühl utrpěl při hrozivém pádu v dnešním sjezdu Světového poháru v Kitzbühelu vážná zranění. Podle informací národního svazu má otřes mozku, zlomeninu pravé klíční kosti a přetrhl si vazy v pravém koleni.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Těžký pád švýcarského sjezdaře Urse Kryenbühla při SP v Kitzbühelu.

Článek

Šestadvacetiletý Kryenbühl ztratil na cílovém skoku v rychlosti 145 kilometrů v hodině kontrolu a hlavou napřed dopadl tvrdě na sjezdovku. Po karambolu byl v bezvědomí, ještě před odletem vrtulníkem do nemocnice se ale probral a se záchranáři komunikoval.

Několik lyžařů včetně vítězného Švýcara Beata Feuze po dnešním sjezdu vyzvalo mezinárodní federaci FIS, aby před dalšími závody skok nechala upravit. V Kitzbühelu je v sobotu na programu další sjezd, v neděli se pojede super-G.

Na cílový skok na Hahnenkammu nemá dobré vzpomínky ani český lyžař Ondřej Bank, jenž tu v roce 2008 v tréninku rovněž dlouhý let neustál a kvůli zlomenině holenní a lýtkové kosti pravé nohy pak rok a půl nejezdil.

Ve stejném roce tu v závodu podobně jako Kryenbühl spadl Američan Scott Macartney a o rok později Švýcar Daniel Albrecht. Oba utrpěli velmi vážná zranění hlavy.

Ošklivý pád výš na trati dnes potkal Ryana Cochrana-Siegleho. Američan, jenž si v prosinci připsal v Itálii první výhru v SP v kariéře, vyletěl z trati do ochranných sítí a rovněž musel vrtulníkem do nemocnice. Podle zástupců amerického týmu má menší frakturu krčního obratle.

"Jinak je naštěstí v pořádku. Odpočívá v hotelu, zbytek soutěžního víkendu ale vynechá," napsali na twitteru.

Reklama

Související témata: