Hlavní obsah

Vláda rozhodla o půlmiliardové dotaci pro MS v Liberci

PRAHA

Vláda Jiřího Paroubka rozhodla ve středu o státním příspěvku ve výši 569 miliónů korun pro pořadatele mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude v roce 2009 hostit Liberec. Podle šéfa kabinetu přispěje navíc na organizaci šampionátu stejnou částkou i město Liberec.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V průběhu nočního jednání vláda vyhověla požadavku pořadatelů, kteří ustoupili od své původní žádosti na dvojnásobnou sumu. O podporu požádali pořadatelé proto, že finanční nároky na zajištění mistrovství přesahují jejich možnosti. Peníze by měli získat od několika ministerstev v letech 2006 až 2008.

Podle informací ministerstva školství musejí peníze na podporu šampionátu jednotlivé resorty najít ve svých rozpočtech, státní rozpočet se kvůli tomu navyšovat nebude. Nejvíc podle Paroubka vydá právě ministerstvo školství.

Ke snížení finančních požadavků organizátoři mistrovství světa přistoupili po diskusi s vládou. "Musíme vycházet z možné reality," uvedl nedávno předseda organizačního výboru šampionátu Roman Kumpošt. Na materiálu s ministerstvem školství pracovali asi půl roku. V sobotu se kvůli šampionátu sešli zástupci Liberce a Libereckého kraje s premiérem Paroubkem a ministryní školství Petrou Buzkovou.

Liberec uspěl na čtvrtý pokus

Přípravy na šampionát a budování sportovišť pokračují podle plánu. Jednání o konečné částce, kterou pořadatelé od vlády získají, podle Kumpošta práce nijak neomezovalo. Úpravy organizátoři hradili z vlastních prostředků.

Ještě letos by se na budoucích tratích a můstcích pro MS měl uskutečnit Světový pohár v severské kombinaci. Příští rok se budou stavět sportoviště v areálu Vesec a za dva roky by měl Liberec hostit Světový pohár v běhu a ve skoku na lyžích. Na rok 2008 je naplánována generální zkouška formou Světových pohárů ve všech disciplínách klasického lyžování.

Liberec získal pořadatelství šampionátu na čtvrtý pokus loni v červnu. V původních návrzích byly běžecké tratě umístěny do chráněné krajinné oblasti v Jizerských horách, což se nelíbilo ochráncům přírody. Nový návrh počítá s tím, že tratě budou mimo tuto oblast, ale v nižší nadmořské výšce. Organizátoři tak musejí počítat s případným nedostatkem sněhu.

Reklama

Související témata: