Hlavní obsah

Nejdražší sportovní suvenýr všech dob. Dres legendárního baseballisty byl vydražen za 128 milionů korun

Dres, který nosil legendární baseballista Babe Ruth, byl ve víkendové aukci v New Yorku vydražen za astronomickou sumu 5,64 milionu dolarů (128 milionů korun). Jedná se o nový aukční rekord. Předchozí nejvyšší částka vydaná za sportovní sběratelský kousek byla o přibližně milion dolarů nižší. Dres pochází z období 1928-1930, kdy baseballista nastupoval za New York Yankees.

Foto: Sport.cz

Legendární baseballista New Yorku Yankees Babe Ruth.

Článek

Babe Ruth je mnohými považován za nejlepšího hráče baseballu všech dob. Není se co divit, že sběratelské kousky spojené s jeho jménem mají vysokou hodnotu. Dokazuje to výsledek víkendové aukce Ruthova dresu. Sportovní suvenýr byl prodán za neuvěřitelných 5,64 milionu dolarů.

Tím byl překonán dosavadní rekord z roku 2012. Tehdy byl v aukci za 4,4 miliony dolarů prodán jiný baseballový dres. I ten však patřil Ruthovi. Rodák z amerického města Baltimor, který ve své kariéře nasázel za plot 714 homerunů, zkrátka táhne.

„Dědictví odkazu Rutha a jeho vliv na baseball a americkou kulturu jsou s jinými sportovními postavami země naprosto nesrovnatelné," uvedl podle serveru BBC prezident aukční síně David Hunt. „Ten mýtický status, který je kolem Babea, mě vůbec nepřekvapuje," dodal.

Nový nejdražší dres sportovní historie je jedním ze 400 předmětů, které byly Ruthovou rodinou a soukromými sběrateli doposud nabídnuty veřejnosti ke koupi. Ruth odehrál v MLB 22 sezon a sedmkrát vyhrál Světovou sérii. Kariéru ukončil v roce 1935.

Reklama