Hlavní obsah

Jsou druzí na světě! Snová sezona, září Češi. Jeden zádrhel ale přišel po jejím konci

Michal OsobaSport.czPrávo

Životní sezona pro ně skončila stříbrným úspěchem už v neděli, ale jednu nelehkou bitvu svedli plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem i o den později. „Italské aerolinky a státní zaměstnanci se rozhodli stávkovat, takže nejtěžší úkol je teď se dostat domů,“ hlásil odpoledne Schweiner z italského Cagliari.

Foto: FIVB

Zleva David Schweiner, Ondřej Perušič, norský beachvolejbalista Anders Mol a dobrá nálada při vyhlášení finále Světové série v Cagliari.

Článek

Prodloužit si léto na plážích Sardinie je snem mnoha dovolenkářů, ale české jedničky do Itálie vyrazily za prací. Díky výborným výkonům v sezoně si zajistili účast na finálovém turnaji Světového okruhu, jakési beachvolejbalové obdobě tenisového Turnaje mistrů.

A vedli si znamenitě. S čistým štítem prošli až do finále, kde je zastavili norští olympijští vítězové z Tokia Anders Mol a Christian Sörum po vyrovnaných setech 22:20, 23:21.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený David Schweiner (@david_schweiner)

„Chvíli ta porážka bude bolet, ale kdyby nám někdo před sezonou řekl, že budeme mít čtyři medaile ze Světové série, stříbro ve finále a skončíme sezonu jako světové dvojky, asi mu nebudeme věřit. Je to hezký závěr naší snové sezony,“ zhodnotil Schweiner.

Ostatně radost z dobře odvedené práce na české dvojici byla vidět už při slavnostním vyhlášení, svoji typickou komickou pózu pro fotografy s odhalenými bradavkami učili i Anderse Mola, a tak na stupních vítězů bylo veselo.

Turnaj v Cagliari následoval po dlouhé turnajové pauze, která elitní týmy přiměla se po olympijském vrcholu znovu vrhnout do přípravy.

Foto: FIVB

David Schweiner při finále Světové série v Cagliari.

„Během soustředění jsme si prošli několika krizemi, co se týče únavy, asi dvakrát jsme upravovali program v posilovně, ale jsem pyšný na naše trenéry i na nás, jak jsme zvládli načasovat formu,“ mohl Schweiner pochválit tým vedený italským koučem Andreou Tomatisem.

Výše ve světovém žebříčku jsou na konci sezony už jen Šerif Janus a Ahmed Tidžan, afričtí rodáci reprezentující Katar. „Dokázali si udržet výkonnost celou sezonu, patří k nejlépe fyzicky připraveným týmům a výsledkově jsme na ně neměli. Ale na druhé místo se kouká skvěle,“ ujišťuje Schweiner.

Jedinou kaňkou na skvostné sezoně dvojice připravující se na pražském Strahově tak zůstává tokijská peripetie, kdy coby pasažéři nechvalně proslulého covidového speciálu museli po Perušičově nákaze jeden zápas vynechat a nepostoupili ze skupiny.

Během sezony pak naznačovali, že není jisté, zda jejich společná kariéra bude pokračovat i v dalším olympijském cyklu. Po absolvování vysokých škol chtěli mít záruky, že se profesionálním sportem dokážou uživit a budou se moct připravovat v odpovídajících podmínkách.

Nyní to vypadá, že se jejich přání splní. „Chceme, aby s námi mohl zůstat Andrea Tomatis s kondičním trenérem Valeriem Vaccarem, a rádi bychom nabalili i mladistvou složku, protože za námi rostou šikovní mladí hráči,“ prozrazuje Schweiner, jemuž je stejně jako jeho parťákovi 27 let.

„S Perunem určitě oba pokračovat chceme, abychom si vynahradili tokijskou anabázi, kvalifikovali se do Paříže a potvrdili, že umíme hrát na velkých turnajích, což jsme snad předvedli i tady,“ dodává Schweiner a už vyhlíží posezonní dovolenou. „Snad letos budeme bez plážového volejbalu déle než čtrnáct dnů,“ usmívá se.

Reklama