Hlavní obsah

Česko už nemá zájem pořádat příští rok evropský šampionát basketbalistů

Praha

Česká basketbalová federace se po pondělním jednání výkonného výboru rozhodla, že se nakonec nebude ucházet o pořadatelství ME 2015. Závěrečný turnaj měla původně hostit Ukrajina, jenže kvůli přetrvávajícímu napětí v zemi o pořadatelství definitivně přišla. Česko původně patřilo mezi šestnáct států, které se hlásily s náhradní kandidaturou.

Foto: www.romanvalenta.com

Ilustrační foto

Článek

Turnaj, který proběhne příští rok, dosud nemá žádného pořadatele a mezinárodní federace počítá, že o něm rozhodne až po skončení srpnové kvalifikace. Šampionát přidělí zřejmě více zemím z těch, které postoupí. Teď už je ale jisté, že žádná z částí šampionátu se neodehraje v České republice.

„Po dnešním jednání výboru jsme se rozhodli, že nepodáme kandidaturu na pořádání jedné ze základních skupin Eurobasketu 2015. Zhodnotili jsme portfolio nejen basketbalových akcí pořádaných v České republice a na základě uvážení všech pro a proti jsme náš postoj ke kandidatuře změnili," přiblížil generální sekretář ČBF Michal Konečný a připomněl, že v roce 2015 se na českém území uskuteční nejen MS v hokeji a na horských kolech, ale také evropské šampionáty v halové atletice a fotbalistů do 21 let.

Soustředí se na juniory

Česká basketbalová federace se navíc do budoucna chce v maximální možné míře soustředit na pořádání mládežnických akcí. Už v sobotu začíná v Klatovech a Plzni MS dívek do 17 let, zájem o další juniorské šampionáty Česko deklaruje. „Rozhodli jsme se, že tímto směrem zaměříme i naší energii a finance. Pořadatelství základní skupiny mužského šampionátu by bylo vybočením z vytyčené linie," vysvětlil Konečný.

Česko se utká v srpnové kvalifikaci ME 2015 s Portugalskem, Gruzií a Maďarskem. Na samotném šampionátu, kam se probojuje jen vítěz, pak postoupí ze čtyř skupin po šesti účastnících vždy čtyři nejlepší přímo do osmifinále, pak už se nově hraje vyřazovacím způsobem.

Reklama