Hlavní obsah

Česko - Kanada 71:62Úžasné klatovské publikum nedovolí basketbalistkám padnout, odnesla to i Kanada

Klatovy

Každý zápas českých basketbalistek na domácím mistrovství světa do 17 let je pořádné drama, ten s Kanadou měl ale zase vítěznou tečku. Mladé reprezentantky s parádní střelbou pivotky Reisingerové, která si drží průměr pětadvacet bodů na utkání, tak jdou do vyřazovací části šampionátu z druhé příčky ve skupině a o postup do plzeňského čtvrtfinále se utkají ve středu od 18 hodin s Italkami.

Foto: Sport.cz

Mladé české basketbalistky nezastavila ani Kanada.

Článek

Všechna utkání českého týmu na zimním stadiónu v Klatovech mají úžasnou atmosféru, navíc návštěvnost neustále roste. Duel s Kanadou sledovaly už přes dva tisíce fanoušků, kteří se snad rozhodli obětovat na začátku prázdnin hlasivky, jen aby podpořili domácí tým. „Ti diváci tady, to je něco úžasného. Všem se nám to moc líbí, ženou nás až neskutečně," váží si podpory kapitánka Karolína Malečková.

„Každá hráčka tady má tak minimálně deset svých lidí, ať už z rodiny nebo kamarády. Obrovská podpora z hlediště nás neskutečně hecuje," líčí Karolína Fadrhonsová. „Diváci nás pořád drží nahoře, jsme jim ohromně vděčné," tvrdí Tereza Šípová. „Pomoc obecenstva je ohromná. Pro nás je to šestý hráč, který za žádného stavu nedovolí padnout," doplňuje hráčky trenér Fousek.

„I když jsme s Maďarkami padly v prodloužení, tak celá hala vstala a tleskala nám. To bylo něco neuvěřitelného," připomněla Malečková zatím jedinou českou prohru na turnaji. Proti Kanadě ale reprezentantky nechtěly zaváhání dopustit. „Šlo nám o moc. Kdybychom prohrály, čekala by nás silná Brazílie, a to jsme stokrát raději, že jdeme na Italky, které známe. Navíc jako kadetky jsme je s tímto ročníkem dvakrát porazily," mínila Šípová.

Fousek: Podržel nás útok

Po čtvrthodině vedly domácí reprezentantky 36:17, jenže následující pětiminutovku přerušily jediným košem kanadskou šňůru čtrnácti bodů. „Na začátku děvčata hrála skvělý basket, dařil se i rychlý protiútok. Když na nás Kanada vytáhla zónu, nastaly potíže a celkově jsme měli 24 ztrát míče. Taky naše hráčky pokrývaly špatně trojkové střelkyně, takže nám to poslaly do koše celkem osmkrát," mínil český trenér. „Kanaďanky hrají takový pomalý basket, jsou ale silově nabouchané, takže to s nimi bylo hodně tvrdé," připouštěla Fadrhonsová.

Čtyři minuty před koncem byl stav 57:56, ale včas zaúřadovala 193 cm měřící Reisingerová, která zdědila střelecké geny po mamince a i potřetí na turnaji splnila normu minimálně dvaceti bodů a k tomu znovu přidala i důležité doskoky. Měla jich celkem patnáct. „Podržel nás útok a ke konci i buldočí vůle a veliké odhodlání holek. Měly hlavu nahoře, byly mentálně silnější," líčil český kouč.

Ve středečním osmifinále se utkají v Klatovech: Česko - Itálie (v 18.00 h), Maďarsko - Egypt, Brazílie - Kanada, Španělsko - Korea a v Plzni: USA - Mexiko, Francie - Slovensko, Japonsko - Čína a Austrálie - Mali.

MS basketbalistek do 17 let v Klatovech – skupina A
Česko - Kanada 71:62
Nejvíce bodů: J. Reisingerová 25, Šípová 15, Fadrhonsová 7, Holešínská 6, Šoukalová 5 – Carletonová 21, van Leeuwenová 20, Brewerová 8, Yearwoodová a Kirkpatricková po 5, 2060 diváků, čtvrtiny 23:14, 15:17, 14:15, 19:16.
Další utkání – skupina B (Klatovy):
Španělsko–Brazílie 73:52
Itálie–Egypt 65:48
Skupina C (Plzeň):
Austrálie–Mexiko 64:42,
Japonsko–Slovensko 49:47
Skupina D (Plzeň):
USA–Mali 78:22

Reklama

Související témata: