Hlavní obsah

Úřadující šampióni Srbové vypadli na MS v basketbale v osmifinále

SAITAMA

Basketbalisté Srbska a Černé hory neobhájí na mistrovství světa v Japonsku titul z předchozího šampionátu. Tým již neexistujícího státu v sobotu podlehl v osmifinále Španělsku 75:87 a stejně jako před dvěma lety na olympijských hrách v Aténách skončil v poli poražených.

Článek

Španělé se ve čtvrtfinále utkají s Litvou, která oplatila Itálii porážku ze semifinále olympijského turnaje a postoupila mezi nejlepších osm týmů. Po výhře nad Novým Zélandem se do čtvrtfinále kvalifikovali také olympijští šampioni Argentinci, které čeká Turecko.

Litevci zdolali stříbrné medailisty z Atén 71:68 díky závěrečnému festivalu trestných hodů. Oba týmy se předháněly v tom, kdo jich netrefí víc, a slabší nervy měli Italové - minuli pět hodů v posledních dvou sekundách, z toho tři měl na svědomí Gianluca Basile, jenž byl faulován při pokusu za tři body a mohl třemi šestkami poslat zápas do prodloužení. Netrefil však ani jednou a teprve druhá porážka na turnaji poslala Italy domů.

Basileho museli uklidnit spoluhráči

Zdrceného Basileho, jenž je členem reprezentace od roku 1998, po zápase museli uklidňovat spoluhráči i trenér Carlo Recalcati. "Je mu to strašně líto, ale řekl jsem mu, že tohle se v životě stává. Bude pokračovat jako kapitán národního týmu a dovede ho k jiným vítězstvím," uvedl kouč na adresu smutného hrdiny utkání.

Litevce nyní čeká souboj s rozjetými Španěly, kteří svou šestou výhrou na šampionátu přeťali srbský sen o obhajobě zlata. Největší osobností vítězů byl podle očekávání 213 cm vysoký Pau Gasol z Memphisu, jenž nastřílel 19 bodů a vyhrál i miniduel se srbským obrem Miličičem z Orlanda.

Pošesté uspěli také favorizovaní Argentinci, kteří porazili Nový Zéland 79:62 především zásluhou hvězdy NBA Manu Ginobiliho, jenž nastřílel 28 bodů včetně jediné trojky svého týmu. Jihoameričanům se střely z velké vzdálenosti nedařily, dalších 17 trojkových pokusů minuli. "Můžeme být rádi, že jsme měli špatný den dnes. Ty trojky jsme ani nepotřebovali a očekávám, že pro další zápas už to bude lepší," uvedl Ginobili, hráč San Antonia.

Baldwin ukončil působení prohrou

Prohrou s Argentinou ukončil své šestileté působení na lavičce Novozélanďanů americký trenér Tab Baldwin, jenž bezprostředně po zápase oznámil rezignaci. Nejlepším hráčem jeho týmu byl s 14 body Mark Dickel, jenž musel první tři zápasy na MS vynechat kvůli trestu za pozitivní test na marihuanu.

Soupeřem Argentinců bude v úterý Turecko, jež po vítězství 90:84 nad Slovinskem postoupilo do čtvrtfinále MS vůbec poprvé. V dresu vítězů zazářil autor 24 bodů Serkan Erdogan, jenž navíc v posledních sekundách proměnil po taktických faulech soupeře čtyři trestné hody a nedal tak Slovincům šanci na zvrat.

Výsledky - osmifinále:
Argentina - Nový Zéland 79:62 (37:29)
Nejvíce bodů: Ginobili 26, Oberto 24, Scola 12 - Dickel 15, Penney 11, Bradshaw 9.
Itálie - Litva 68:71 (35:36)
Nejvíce bodů: Di Bella a Rocca po 15, Belinelli a Gigli po 9 - Macijauskas 15, Songaila 12, D. Lavrinovic 9.
Turecko - Slovinsko 90:84 (44:36)
Nejvíce bodů: Erdogan 24, Akyol a Gonlum po 11, Peker 10 - Udrih 18, Nesterovič a Nachbar po 14, Bečirovič 13, Brezec 11.
Španělsko - SČH 87:75 (43:31)
Nejvíce bodů: P. Gasol 19, Fernandez 18, Calderón 13 - Miličič 18, Marinovič 15, Rakočevič 11, Popovič 10.

Reklama