Hlavní obsah

Američtí basketbalisté získali na MS bronz

Američtí basketbalisté porazili sobotu na mistrovství světa v zápase o třetí místo olympijské šampióny z Argentiny, kterým tak odvedli semifinálovou porážku z předloňských her v Aténách.

Článek

Favorizovaný výběr USA se po nečekané páteční prohře s Řeckem dokázal motivovat k úspěšnému vystoupení v závěrečném duelu na turnaji v japonské Saitamě a dnes vyhrál 96:81. Bronz získali Američané i na předminulém mistrovství světa a také na aténské olympiádě, na titul z velké soutěže čekají od her v Sydney v roce 2000.

K výhře nad Argentinou je dovedl Dwyane Wade. Letošní vítěz NBA s Miami nastřílel 32 bodů, přičemž exceloval zejména v závěrečné čtvrtině, v níž dal 18 bodů. Očekávaný hlavní tahoun mužstva LeBron James zaznamenal 20 bodů.

Argentinci, kteří před čtyřmi lety podlehli ve finále Jugoslávii, vyšli tentokrát medailově naprázdno. Dnes brzy nasbírali fauly jejich klíčoví hráči Manu Ginobili a Luis Scola a začnou část druhého poločasu strávili na lavičce.

O zlatých medailích rozhodne nedělní finále mezi Řeckem a Španělskem.

Francouzi pátí

Pátou příčku obsadili Francouzi, kteří porazili Turecko 64:56. O svém úspěchu rozhodli už v prvním poločase, který vyhráli o 15 bodů. Před turnajem byli Francouzi považováni za jednoho z medailových kandidátů, ale pak se jim zranila jejich hvězda Tony Parker a rázem měli nižší ambice. Pátou příčkou dosáhli na MS nejlepšího umístění za posledních 43 let, zatím nejlépe byli čtvrtí v roce 1954. Pro Turky byl historickým maximem už postup do čtvrtfinále.

Po nevydařeném prvním poločase se Turci vrátili do zápasu především díky špatné střelecké bilanci Francouzů, kteří ve třetí čtvrtině proměnili jen čtyři z deseti pokusů z pole. Čtyři minuty před koncem snížili na 51:55, ale pak Francouzi zaznamenali pět bodů za sebou a definitivně odrazili jejich nápor.

MS v basketbale
O 3. místo
USA - Argentina 96:81 (48:49)
Nejvíce bodů: Wade 32, James 20, Anthony 15, Brand 13 - Scola 19, Nocioni 18, Delfino 13, Ginobili 10.
O 5. místo
Francie - Turecko 64:56 (35:20)
Nejvíce bodů: F. Pietrus 12, Weis 11, Diaw a Foirest po 10 - Atsur 15, Akyol 10, Ilyasova 9.

Reklama

Související témata: