Hlavní obsah

Ke každému titulu vede tvrdá cesta, říká zkušený volejbalový kouč Brom

Úspěšnou bilancí se může pochlubit zkušený volejbalový kouč Petr Brom. Během své bohaté trenérské kariéry absolvoval s řadou extraligových klubů semifinálové nebo i finálové série play off a boje o medaile. Momentálně působí na lavičce VK Ústí nad Labem, s nímž došel do čtvrtfinále. A pozorně sleduje aktuální vývoj v extralize, když dokonale zná prostředí všech čtyř semifinalistů. „Liga má špičkovou úroveň,“ podotýká protřelý kouč v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Volejbalový trenér Petr Brom.

Článek

Jako trenér jste získal s Českými Budějovicemi čtyři mistrovské tituly, už předtím s Duklou Liberec jeden, a Karlovarsko jste při jeho premiérové sezóně v extralize přivedl k bronzu. Dalším účastníkem semifinále je Kladno, odkud pocházíte a začínal jsem tam s volejbalem. Co říkáte na složení elitní čtveřice v play off?

V extralize vidíme špičkový volejbal. Podle umístění v základní části je dotyčný kvartet v semifinále oprávněně. Byl jsem se podívat na úvodní zápas Liberce s Kladnem, které i přes porážku potvrdilo, že je bojovným týmem. Středočeši dřeli i za nepříznivého stavu a mohli jít do tie-breaku. Pak jsem viděl v noci v televizi záznam duelu Českých Budějovic s Karlovarskem. Hosté hráli dobře, naopak Jihočeši poněkud znervózněli. Karlovarsko vede v sérii 1:0 a Budějovičtí se jistě pokusí v pátek v Karlových Varech mu porážku vrátit.

Dovedete se vžít do pocitů trenérů i hráčů v průběhu semifinálových sérií?

Ke každému titulu vede tvrdá cesta. Myslím, že za ta léta o tom z vlastní zkušenosti něco vím. Tedy o atmosféře v klubech, kde jsem působil, i rodném Kladnu. Rozhodně si všude uvědomují, že dojít do finále nebude vůbec jednoduché. Všechny týmy jsou opravdu vyrovnané. Rozhodne momentální forma družstev i jednotlivců. Pro postup je nutné třikrát vyhrát, a i během sérií se mohou naděje a šance týmů otáčet jako v hokeji. Dobře má teď našlápnuto Karlovarsko, které šlo do play off až ze čtvrtého místa a ve čtvrtfinále mělo na vlásku postup proti pátému Brnu.

Zažil jste, aby tým z nepříliš výhodné výchozí pozice vyhrál nakonec extraligu?

Když bouchnou saze, tak se může stát cokoliv. Vzpomínám si, že v mém prvním roce v Budějovicích jsme také šli do play off až ze čtvrtého místa a suverénně jsme pak získali titul. I ve volejbale je možné všechno.

Sledujete závěr této sezóny i z pohledu svého nynějšího působení v Ústí nad Labem?

Samozřejmě navštěvuji pravidelně zápasy i kvůli tomu, abych si na vlastní kůži oživil atmosféru bojů o medaile. A taky poznal herní trendy špičkových týmů. Je to moje zaměstnání, ke kterému patří i sledování hráčů. Věřím, že vrchol extraligy zajímá každého trenéra, a asi by bylo špatné, kdyby tomu tak nebylo.

Reklama

Související témata: