Hlavní obsah

To nejsilnější na konec. Pomstí se Češi Švýcarům za slzy?

Michal OsobaSport.cz

Když Češi vyzvali švýcarské florbalisty v největší české hale naposledy, byla z toho hořkost, zmar a slzy v očích nejednoho z hráčů. Pamětníků duelu o bronz z předchozího světového šampionátu v Česku v roce 2008 už je na obou stranách minimum, ale i závěrečný zápas skupiny letošního MS se Švýcarskem (úterý od 19:30, ČT Sport) bude mít velkou váhu.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Patrik Dóža hledá spoluhráče v zápase s Lotyšskem.

Článek

Díky nečekané pondělní výhře Němců nad Lotyši už je jasné, že se utkají dva přímo postupující celky do čtvrtfinále. „Zápas Lotyšů jsme sledovali a pocitově se nám trochu ulevilo,“ oddechl si kapitán Matěj Jendrišák, že už nehrozí, že by Češi v případě porážky od Švýcarů museli absolvovat předkolo play off a pak čelili obhájcům zlata z Finska už ve čtvrtfinále.

Mají co napravovat

Ve hře toho bude i tak pro český tým dost. Výhra mu rezervuje první místo ve skupině. A to by mu v případném semifinále zajistilo, že se vyhne favorizovanému Švédsku. „To je tu úplně někde jinde, pro mě jsou jasný favorit šampionátu,“ říká útočník Patrik Dóža.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Radost Adama Delonga (vlevo) a Toma Ondruška v souboji s Lotyšskem. Jejich spolupráce zatím na MS funguje výborně.

Martin Flousek/Český florbal

Jenže k úvahám o semifinále je ještě hodně daleko, zvlášť s ohledem na matný vstup do turnaje. „Máme na hřišti co odčinit,“ ví Jendrišák, že klíčová bude především náprava sebevědomí pošramoceného porážkou s Lotyši a k tomu snaha udobřit si fanoušky a zajistit si jejich mohutnou podporu pro vyřazovací část.

I Švýcaři zlehka zaškobrtli ve svém úvodním zápase, s Lotyši prohrávali 1:3, ale šesti góly zápas otočili, Německu pak nasypali třináct gólů. „Jsou tu ve velké pohodě. Ale teď to bude úplně jiný zápas,“ je přesvědčen Dóža. Zatímco proti Němcům a Lotyšům Češi museli tvořit hru a soupeř čekal na brejky, teď budou Švýcaři chtít být minimálně stejně aktivní,

Ideální mix

„Sehráli jsme s nimi hodně zápasů, vždycky to bylo o gól, v prodloužení, nebo na nájezdy. Mají možná svůj nejlepší tým v historii světových šampionátů,“ myslí si finský kouč českého týmu Petri Kettunen.

Ze dvanácti vzájemných zápasů na mistrovství světa Češi vyhráli jen tři, ale letos na začátku září v Pardubicích i před šesti týdny na Euro Floorball Tour ve švédské Uppsale měli navrch.

Stejně jako Kettunen u Čechů namíchal švédský kouč David Jansson u Švýcarů pestrý mix mladíků a zkušených hráčů v čele s legendou Matthiasem Hofbauerem, který hraje už na desátém mistrovství světa.

„Protnuly se jim dvě tři generace hráčů ve skvělé formě, mají extrémně silný tým. Rozhodovat bude každá střela, každá dorážka a nasazení týmu,“ odhaduje kapitán Jendrišák. Do branky se vrátí Lukáš Souček.

Reklama

Související témata: