Hlavní obsah

Crawford dal svou medaili z Pekingu diskvalifikovanému Martinovi

AMSTERODAM

Americký sprinter Shawn Crawford odevzdal svou stříbrnou medaili z olympijského závodu na 200 metrů Churandymu Martinovi, jenž byl ze svého druhého místa dodatečně diskvalifikován. Podle nizozemských médií dostal reprezentant Nizozemských Antil cenný kov od Crawforda už 29. srpna během mítinku Zlaté ligy v Curychu, tedy devět dnů po pekingském závodu.

Článek

Zda se Martina dočká také svého oficiálního návratu na stříbrný stupínek, se dozví nejdříve 5. prosince, kdy bude protest jeho národního olympijského výboru proti diskvalifikaci za vyšlápnutí z dráhy projednávat Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne.

Dvoustovku v Pekingu vyhrál ve světovém rekordu 19,30 sekundy jamajský fenomén Usain Bolt, o pořadí za ním však dlouho nebylo jasno. Bezprostředně po doběhu byl diskvalifikován kvůli vyšlápnutí z dráhy původně třetí Wallace Spearmon z USA.

Dvě hodiny po doběhu pak přišel o stříbro a národní rekord 19,82 Martina, na jehož stejné provinění upozornili Američané, poté co akceptovali diskvalifikaci Spearmona. Na druhé místo se tak posunul Crawford, bronz putoval dalšímu Američanovi Walteru Dixovi.

Národní olympijský výbor Nizozemských Antil ve svém odvolání k CAS argumentuje tím, že údajný prohřešek Martiny neviděl nikdo z rozhodčích na stadionu a neprokázal ho ani oficiální videozáznam. Navíc protest Američanů prý přišel až po vypršení předepsané třicetiminutové lhůty po skončení závodu.

Reklama

Související témata: