Hlavní obsah

Další tragická smrt bulharského vzpěrače. Damjanov zemřel v 39 letech. A není první...

Praha

Bývalý vicemistr světa ve vzpírání Damjan Damjanov z Bulharska, jenž dostal doživotní trest za doping, zemřel ve 39 letech. Úřady oznámily, že příčina jeho předčasného úmrtí bude známa až po pitvě, média však hovoří o vážném onemocnění jater a slinivky.

Foto: Sport.cz

Damjan Damjanov je další z bulharských vzpěračů, který zemřel v mladém věku

Článek

Damjanov soutěžil v nejtěžší kategorii nad 105 kilogramů. Ve sbírce má medaile ze světových a evropských šampionátů a také řadu juniorských titulů. Doživotní distanc za doping dostal v roce 2004.

Damjanov je dalším z bulharských vzpěračů, kteří zemřeli v mladém věku. Loni zesnul ve 35 letech bývalý mistr Evropy Veličko Čolakov, jenž měl za sebou čtyřletý trest za doping, ve stejném věku zemřel před třemi lety olympijský šampion z Atén 2004 Milen Dobrev.

Bulharští vzpěrači získali od roku 1972 celkem dvanáct olympijských zlatých medailí, mají na kontě 79 světových a 167 evropských titulů. Svůj sport ale poznamenali i řadou dopingových skandálů, kvůli nimž měla národní federace na čas zastavenu činnost.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.