Hlavní obsah

Neskutečné číslo, které se zapsalo do historie! Tohle je příští olympijská vítězka, shodují se fanoušci

Čeljabinsk/Praha

Předvedla číslo, které všem vyrazilo dech. Teprve sedmnáctiletá ruská krasobruslařka Alexandra Trusovová v národním závodě v Čeljabinsku zajela parádní jízdu, ve které úspěšně skočila pět čtverných skoků, což se ještě žádné ženě nepovedlo. Už dříve se svým výkonem zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, nyní bude útočit na jedno z postupových míst na olympijské hry v Pekingu.

Foto: @figureskatingRu, Twitter

Krasobruslařka Alexandra Trusovová se zapsala do historie

Článek

Ruská teenagerka položila soupeřky na lopatky. V předsezonním závodě, na kterém ruští krasobruslaři předvádí své nové sestavy před porotou a fanoušky, zajela jízdu, kterou před ní ještě žádná krasobruslařka nezvládla.

Ve volné jízdě na hudbu z disneyovského filmu Cruella předvedla hned pět čtverných skoků. Její výkon byl oceněn i na oficiálních stránkách olympijských her, samotná krasobruslařka však nepředbíhá. „Není to soutěž, takže nejsem úplně spokojená," řekla Trusovová.

Bývalá dvojnásobná juniorská mistryně světa se již několikrát zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, stala se například první sportovkyní, která skočila čtverný flip, čtverný lutz a čtverný loop. Nikdy předtím však nepředvedla pět čtverných skoků v jedné jízdě.

Tentokrát skočila čtverný flip, salchow, toeloop, lutz s trojitým toeloopem a na závěr ještě čtverný lutz. Normálnímu smrtelníkovi se motala hlava už jen při pohledu na tolik obrátek. Fanoušci u videí z její jízdy nešetří chválou. „Saša musí vyhrát celou olympiádu, to je neuvěřitelné," píše jeden z příznivců.

Trusovovou i přes fantastický výkon čeká tvrdý boj o jedno ze tří postupových míst na olympijské hry v Pekingu 2022 a také o triumf na světovém šampionátu. Jejími největšími konkurentkami zřejmě budou sedmnáctiletá Anna Ščerbaková, patnáctileté Kamila Valievová a nováček mezi juniory Maija Chromychová a bývalá mistryně světa Jelizaveta Tuktamyševová, která je ve svých 24 letech „nejvyšší císařovnou" ruského krasobruslení.

Reklama

Související témata: