Hlavní obsah

Testovací agentura odhalila třináct dopingových případů z ME vzpěračů z roku 2012

Lausanne

Mezinárodní testovací agentura (ITA) odhalila 13 dodatečných dopingových případů z mistrovství Evropy ve vzpírání v roce 2012 v Antalyi. Zpětné testování bylo součástí prověřování obvinění, že Mezinárodní vzpěračská federace (IWF) v letech 2009-2019 nevyšetřovala antidopingové záležitosti řádným způsobem.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Mezinárodní antidopingová agentura (WADA). Ilustrační foto.

Článek

"Tehdy v roce 2012 byly tyto vzorky vyhodnoceny jako 'negativní', ale díky vylepšeným detekčním metodám si ITA vyžádala v roce 2021 jejich opětovnou analýzu, jež objevila několik zakázaných anabolických steroidů. Další rozbory byly provedeny v akreditované laboratoři WADA v Kolíně nad Rýnem," uvedla ITA.

Agentura informovala o svých zjištěních 13 vzpěračů, kteří mají až do plného vyřešení případu zastavenu činnost. Jedná se o reprezentanty Albánie, Gruzie, Moldavska, Rumunska, Ruska, Běloruska, Turecka a Kypru. Jedním z nich je například Gruzínec Irakli Turmanidze, jenž na ME získal bronz ve dvojboji v kategorii nad 105 kg, v níž byl pátý český vzpěrač Jiří Orság.

Federace IWF je podezřelá z toho, že v ní za vedení bývalého dlouholetého šéfa Tamáse Ajána docházelo k manipulacím s dopingovými vzorky a ke korupci. Vzpírání proto hrozí vyřazení z olympijského programu.