Hlavní obsah

Rozpočet ČOV dosáhne skoro 600 miliónů korun

Praha

Český olympijský výbor počítá pro letošní rok s příjmy ve výši téměř šesti set miliónů korun. Členové na dnešním plenárním zasedání schválili rozpočet pro rok 2015 ve výši 591,2 miliónu korun, z toho nejvyšší příjmovou položku činí opět výnosy z loterií, které by měly dosáhnout 400 miliónů.

Foto: ČOV

Předseda ČOV Jiří Kejval

Článek

Skoro osmdesát miliónů získává ČOV z programů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a to například na olympijské hry a sportovní přípravu. Příspěvky od Mezinárodního olympijského výboru a dalších světových organizací mají činit 20,3 miliónu a sponzorské smlouvy by měly přinést 77,8 miliónu korun.

Loni měl ČOV díky příjmům z loterií poprvé výrazně vyšší rozpočet než v předchozích letech. Příjmy dosáhly téměř 707 miliónů korun a přebytek činil 9,9 miliónu.

Provozovatelé loterií a kurzových sázek odvedli za minulý rok na sport téměř 444 miliónů korun, které olympijský výbor rozděluje výhradně na sport mládeže. "Museli jsme dokázat, že je umíme smysluplně utratit. A kontroly dopadly dobře," řekl předseda ČOV Jiří Kejval a jeho slova potvrdila zpráva auditu KPMG.

Kejval byl spokojen i s tím, jak dopadl sport při kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Tou prošlo devatenáct svazů. "Celkově šlo o 1,9 miliardy korun a našlo se jen devět milionů korun, které nebyly použity správně. To je 0,05 procenta z celkové částky," řekl Kejval.

"Je potřeba mít sebevědomí a nenechat si nadávat, že je sport černá díra a že se tady ztrácejí peníze. S minulostí jsme se podle mého názoru vyrovnali, a jestli se někde hraje fair play, tak ve sportovním prostředí," dodal předseda ČOV.

Plénum přijalo za nového člena Českou unii kolečkových bruslí. "Sport je pořád jeden a tentýž bez ohledu na to, jestli je na olympijských hrách, nebo ne. Tyhle příkopy, které tady byly, se musíme naučit překračovat," řekl Kejval.

V ČOV je 38 olympijských svazů a stejný počet neolympijských spolků, organizací a institucí. Individuálními členy jsou olympijští vítězové Štěpánka Hilgertová, Jan Kůrka, Kateřina Neumannová, Dana Zátopková, Robert Změlík a Jan Železný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.