Hlavní obsah

Po Riu chtěl skončit, ale Sáblíková mu změnila plány. Kvůli šampiónce vydrží do Pchjongčchangu

Muž v ústraní, o němž fanoušci české rychlobruslařské královny Martiny Sáblíkové nemají ani ponětí. Od letošní sezóny o tělo trojnásobné olympijské vítězky pečuje masér a fyzioterapeut Jan Cuřín, jemuž v minulosti prošly rukama hvězdy jako Kulhavý, Svorada či Kreuziger. Už chtěl změnit obor, ale nabídka od Sáblíkové jej přiměla rozhodnutí přehodnotit.

Foto: Radek Malina, Právo

Jan Cuřín je od letošní sezóny osobním masérem a fyzioterapeutem Martiny Sáblíkové.

Článek

„Myslel jsem, že olympijské hry v Riu budou pro mě konečnou. Byla to určitá meta," vypravuje jednačtyřicetiletý Cuřín, jenž v mládí závodil na kole. „Byl jsem průměr. A když se tehdy v našem týmu sháněl masér, udělal jsem si zkoušky. A protože kluci byli spokojení, vydržel jsem v oboru dlouho," říká Cuřín.

Následně byl u cyklokrosového titulu mistra světa Štybara, triumfu Kreuzigera na MS juniorů a či bronzu Vakoče na Evropských hrách. A právě při cyklistice se seznámil se Sáblíkovou. „Masíroval jsem ji při mistrovství světa před třemi lety," vybavuje si Cuřín, jenž si postupně rozšířil příslušnými zkouškami záběr, a tak zvládá i fyzioterapii a základní lékařské procedury.

Celý život se pohyboval ve světě cyklistiky. „Byl jsem pořád z domu, a tak jsem chtěl změnu. Jenže nabídka stálé spolupráce s Martinou se nedala odmítnout. V oboru jde o obrovskou prestiž," vysvětluje Cuřín.

„Její kariéru jsem sledoval a obdivoval, kam se dostala vlastně z rybníku. Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna já jí budu pomáhat v přípravě," vyznává se masér, pro něhož představovalo velkou sportovní premiéru v novém oboru nedávné mistrovství Evropy. „Když jela Martina, nervozitou jsem v kapse rozlámal kartu od hotelového pokoje," směje se Cuřín.

Už pronikl do tajů bitev na ledových oválech, a tak může srovnávat. „Cyklisté jezdí čtyři hodiny v kuse, Martina má někdy i tři fáze, tudíž musím být pořád připraven. Navíc nezná slovo volno. Pořád by trénovala," obdivuje morálku Sáblíkové její nový masér. „Snažím se Martině vysvětlit, že tělo může jet na dluh jen určitou dobu a je třeba myslet i na regeneraci."

Pro rychlobruslařskou hvězdu je svým způsobem i důvěrníkem. „Už v cyklistice platilo, že jsem byl pro kluky zpovědníkem, takový strážce osobních tajemství. A to samé platí i pro Martinu. Ví, že se na mě může spolehnout," ujišťuje Cuřín, že úspěch devětadvacetileté rychlobruslařky je mu nadevše. „Chci Martině pomoci k dalšímu zlatu z olympijských her. I pro mě by to bylo splnění snu."

Reklama