Hlavní obsah

Černý den na Turnaji mistryň! Kvitová i Plíšková prohrály

Aktualizováno

Tohle se nepovedlo! Na Turnaji mistryň v Singapuru se české tenistky Karolína Plíšková i Petra Kvitová musely před soupeřkami z Bílé skupiny sklonit. Plíšková si mohla s předstihem zajistit postup do semifinále, ale prohrála 3:6, 6:2 a 3:6 s Elinou Svitolinovou z Ukrajiny. Kvitová zase nestačila na obhájkyni titulu Caroline Wozniackou z Dánska 5:7, 6:3 a 2:6 a o dalším účinkování obou českých hráček v prestižním turnaji hodně napoví výsledek jejich vzájemného čtvrtečního zápasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Kvitová - Wozniacká v SingapuruVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová po prohře s Caroline Wozniackou

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Plíšková - Svitolinová v Singapuru

Je jasné, že po českém souboji může projít dál jen jedna z nich, nebo také žádná. Kvitová má na kontě dvě porážky a aby udržela teoretickou šanci na postup, musí porazit ve dvou setech Plíškovou, která má bilanci 1:1.

"Nevím, jestli je nějaká porážka dobrá. Ale tady to musím vzít trošku jinak, pořád šance je," řekla Plíšková. "Letos jsem si říkala, že tady nebudu nešťastná, protože jsem se sem dostala na poslední chvíli. Nebudu se hroutit a ještě po dobrém zápasu. Jsem ve hře, je o co hrát. Budu bojovat. Smutná můžu být, až všechno prohraju," uvedla.

Kvitová má stále šanci

Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 Kvitová postoupí do semifinále jen v případě, že porazí Plíškovou ve dvou setech a Svitolinová zdolá Wozniackou. Výhry Kvitové a Wozniacké by znamenaly konec obou českých tenistek v turnaji.

Plíšková má větší naději, může s Kvitovou i prohrát ve třech setech a v případě vítězství Svitolinové postoupí. Pokud Plíšková jakkoliv Kvitovou poprvé v kariéře na okruhu WTA porazí, zahraje si bez ohledu na duel Svitolinové s Wozniackou stejně jako loni semifinále Turnaje mistryň. Češky budou hrát ve čtvrtek jako první.

V zápase s Wozniackou - dlouhém dvě hodiny a dvacet minut - měla Kvitová 40 vítězných míčů a stejný počet chyb. "Každopádně jsem hrála líp než první zápas. To je na jednu stranu dobrý, ale už je možná pozdě se zlepšovat. Bohužel," řekla Kvitová.

Do Wozniacké se pustila zostra, ale ani jeden ze dvou brejkbolů v první hře nevyužila a podobně jako proti Svitolinové se jí nedařilo šance proměňovat. V utkání nakonec využila jen pět z 13 brejkbolů. "Většinou jsem třeba hned zkazila return, což je samozřejmě škoda a já si to uvědomuju. Když se to kupí a kupí, není nic příjemného vědět, že se to nepovedlo už předtím," konstatovala Kvitová.

Druhý set vybojovala, ale ve třetím po nepovedeném startu prohrávala 0:2. Následně vybojovala vlastní servis na 1:2 a všechnu energii dala do dalšího gamu. Měla brejkbol na 2:2, neuspěla a ve zbytku duelu už nestačila. "Odehrály jsme strašně dlouhé výměny v prvních dvou gamech, ale byly na její stranu. To mi vzalo pár sil, i mentálních. Bylo to pak hrozně těžké," řekla Kvitová.

Plíšková nevyužila své šance

Plíšková proti Svitolinové měla ve třetím gamu šest brejkbolů. Ve čtvrthodinové hře ale neuspěla. Z nevyužité šance se prý dostávala celý set. "Byla jsem naštvaná, jak jsem při brejkbolech zahrála a měla i trochu smůlu," uvedla. V prvním setu nevyužila ani jednu z osmi šancí na brejk.

Ve druhé sadě se výrazně zlepšila, hrála odvážně a vývoj měla pod kontrolou. "To byl možná nejlepší set, jaký jsem letos odehrála. Takhle bych si to představovala," hodnotila Plíšková. Podobně jako Kvitová ale špatně začala rozhodující set, prohrávala 0:4 a byť bojovala a snížila, už zápas neotočila. "Nepodávala jsem ve třetí sadě nejlépe a ona dobře returnovala," řekla Plíšková.

Federer se na postup nadřel

Roger Federer vykročil vydřeným vítězstvím za devátým titulem na domácím turnaji v Basileji. Sedmatřicetiletý tenista porazil Srba Filipa Krajinoviče až po více než dvouhodinovém boji 6:2, 4:6 a 6:4. Ve svém rodném městě může v neděli vybojovat už 99. titul na okruhu ATP.

Dvacetinásobný grandslamový šampion Federer získal nad Krajinovičem bez problémů první set, ale pak za stavu 3:1 začal dominovat srbský outsider a díky třem brejkům stav zápasu srovnal. Závěr však patřil hvězdnému Švýcarovi a z postupu se mohl radovat poté, co Krajinovič při druhém mečbolu poslal bekhend do autu.

Ve druhém kole Federera vyzve Němec Jan-Lennard Struff.

Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 miliónů dolarů):
Bílá skupina:
Kvitová (4-ČR) - Wozniacká (2-Dán.) 5:7, 6:3, 2:6
Karolína Plíšková (7-ČR) - Svitolinová (6-Ukr.) 3:6, 6:2, 3:6
Tabulka:
1.Svitolinová2204:12
2.Plíšková2113:21
3.Wozniacká2112:31
4.Kvitová2021:40
BASILEJ (tvrdý povrch, dotace 2 442 740 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Medveděv (7-Rus.) - Marterer (Něm.) 6:3, 7:5
Popyrin - Ebden (oba Austr.) 7:6 (7:4), 6:4
Seppi (It.) - Daniel (Jap.) 6:0, 6:4.
Federer (1-Švýc.) - Krajinovič (Srb.) 6:2, 4:6, 6:4
Struff (Něm.) - Millman (Austr.) 7:6 (7:3), 6:2
Gojowczyk (Něm.) - Jarry (Chile) 1:6, 7:5, 6:3
Simon (Fr.) - Mayer (Arg.) 6:3, 6:3
VÍDEŇ (tvrdý povrch, dotace 7 788 570 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Isner (4-USA) - Norrie (Brit.) 6:7 (1:7), 6:4, 7:6 (9:7)
Nišikori (5-Jap.) - Tiafoe (USA) 7:6 (7:3), 5:7, 6:2
Verdasco (Šp.) - Herbert (Fr.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:4
Pouille (Fr.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4
Thiem (1-Rak.) - Bemelmans (Belg.) 7:5, 7:6 (7:5)
Fognini (7-It.) - Džumhur (Bos.) 6:4, 6:3
Querrey (USA) - Tsonga (Fr.) 6:3, 3:6, 6:3

Reklama