Hlavní obsah

Americká zbraň z Brna Melicharová: Jaká česká jídla milují její spoluhráčky a proč si udržuje češtinu?

Může se stát klíčovou postavou víkendové fedcupové bitvy. Americká tenistka Nicole Melicharová má za sebou po boku české veteránky Květy Peschkeové životní sezonu, kterou završila na Turnaji mistryň. Snové období vyvrcholilo její nominací do amerického týmu pro finálový fedcupový souboj s Českem. "Praha je nejkrásnější město na světě," nezapomíná na své kořeny brněnská rodačka.

Nicole Melicharová nechce učit spoluhráčky česká slova a vzala je na trdelníkVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Barbora Krejčíková ukončila dovolenou a připojila se k českému fedcupovému týmu

Nemocná Petra Kvitová nebude ve středu trénovat

Poprvé se výrazněji do podvědomí českých fanoušků zapsala na letošním pražském turnaji v Praze, který po boku s o osmnáct let starší parťačkou Peschkeovou vyhrála.

Největší úspěch přišel o pár týdnů později, kdy došly až do finále Wimbledonu. Zde nestačily na Krejčíkovou se Siniakovou, které se mohou Melicharové postavit v neděli v případném pátém finálovém zápase znovu.

"Praha je nekrásnější město na světě a hrát proti Česku za Spojené státy, to je ten nejkrásnější sen, co mě mohl potkat, takže se moc těším," říkala plynulou češtinou pětadvacetiletá tenistka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Americký tým - zleva trenérka Kathy Rinaldiová a tenistky Danielle Collinsová, Sofia Keninová, Alison Riskeová a Nicole Melicharová.

Roman Vondrouš

Nejsme favoritky, ale stát se může cokoliv

Pokud bude muset finálový fedcupový duel dvou nejúspěšnějších zemí historie rozhodnout až pátý zápas, má Melicharová účast jistou. I kdyby však nenastoupila, výjimečný moment si užívá se vším všudy. "Chci si to tady užít, jak nejlépe můžu. A snad se nám povede překvapit," říká patnáctá deblistka světa.

O tom, že domácí tým je v roli favorita, však nepochybuje. "Kvitová, Siniaková i Strýcová jsou v žebříčku výše postavené než naše nejlepší hráčka, takže favoritky nejsme, ale míček je kulatý, takže stát se může cokoliv," věří v překvapení tenistka.

A samozřejmě české kořeny Melicharové nemohly uniknout ani jejím spoluhráčkám. "Sprostá slovíčka je nebudu učit. Ani se furt ptají, jaká jsou nejlepší česká jídla, tak jsem jim poradila guláš, svíčkovou, tatarák, vepřo-knedlo-zelo a taky jim moc chutnal trdelník," říkala se smíchem.

Foto: Sport.cz

Květa Peschkeová s Nicole Melicharová předvádí výborné výkony

Profimedia.cz

Česky mluvím kvůli tátovi

A jestli slouží americkému týmu coby špionka sbírající informace o českých hráčkách? "Samozřejmě, na co jiného jsem tady," rozesmála novináře. Rozumy sbírala i od své ostřílené parťačky Květy Peschkeové. "Říkala mi, že celý stadion bude fandit Česku a že ten tlak je jiný. Hrát za svou zemi je prostě odlišné, než když na turnajích hrajete jen za sebe," pokračovala brněnská rodačka.

A kde přišla k výborné češtině navzdory tomu, že ve své rodné zemi nikdy nežila? "Doma se mluví jenom česky. Vždycky, když řeknu nějaké anglické slovíčko, táta na mě hned: ´Ne, musíš mluvit česky´. Česky mluvím i s babičkou a s holkama na tour, takže se jazyk snažím udržovat. Ale česky se snažím mluvit hlavně kvůli taťkovi," dodává.

Nezapomíná však ani na rodné Brno. "Jednou nebo dvakrát ročně se tam na den dva stavím. Minulý týden jsem byla v Brně u babičky, ale mám tam i různé strejdy, bratrance, sestřenice. Ráda se do Česka vracím," uzavírá sympatická tenistka.

Reklama