Hlavní obsah

S. Williamsová - Kr. Plíšková 7:6, 6:4Plíšková nevyužila šanci proti Sereně, vypadly i další Češky. Berdycha čeká ve svízelné situaci dohrávka

Paříž
Aktualizováno

Černé úterý zažil český tenis na grandslamovém French Open v Paříži. Tři české zástupkyně ve dvouhře vypadly v 1. kole a Tomáš Berdych bude odvracet hrozbu vyřazení s domácím Jérémym Chardym ve středu, neboť zápas byl za stavu 6:7, 6:7 a 1:1 přerušen kvůli tmě. Kristýna Plíšková nevyužila šanci proti bývalé světové jedničce a trojnásobné pařížské šampiónce Sereně Williamsové. Američanka po vcelku vyrovnané bitvě zvítězila 7:6, 6:4 a s Roland Garros se v úterý rozloučily také Denisa Allertová a Markéta Vondroušová.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Kristýna Plíšková při pařížském souboji se Serenou Williamsovou z USA.

Článek
Fotogalerie

Osmnáctiletá Markéta Vondroušová prohrála třísetovou bitvu s Rumunkou Anou Bogdanovou 3:6, 6:1, 4:6, Denisa Allertová při svém návratu na French Open po roční pauze rovněž vypadla v 1. kole. Bělorusce Aljaksandře Sasnovičové podlehla 4:6 a 3:6.

Williamsová, která loni porodila dceru, hraje v Paříži letos poprvé na antuce a absolvuje první grandslam od loňského triumfu v Austrálii. Na centrkurt nastoupila v černém přiléhavém oblečení s červeným páskem, ale bez své tradiční formy. Jen pomalu se rozjížděla a sázela na servis.

Podání v prvním setu drželo i nervózní Plíškovou, která měla z třiadvacetinásobné grandslamové šampionky velký respekt a hrála opatrně. Proto se dlouho nic nedělo, až za stavu 5:6 odvrátila Plíšková setbol desátým esem. V tie-breaku vedla česká tenistka 3:0, pak ale velkou příležitost urvat set promarnila. Prohrála šest míčů v řadě a úvodní sadu ztratila.

Ve druhé se Plíškové častěji osmělila. Vybojovala si první dva brejkboly, které sice Williamsová odvrátila esy, ale při třetím zahrála Američanka do sítě a sestra Karolíny Plíškové vedla 2:0. Jenže vzápětí výhodu nepotvrdila a dvojchybou soupeřce výhodu podání vrátila.

Po jednom z vítězných returnů Williamsová Plíškové zatleskala, ale jinak soupeřku nešetřila. Ač její pohyb nevypadal nijak svěže, úderově měla převahu.

Na ztrátu servisu v páté hře ještě dokázala světová sedmdesátka Plíšková reagovat a srovnala na 3:3. V další hře si prohrála potřetí v utkání servis, i když už vedla 40:0, a čím dál rozehranější Serena Williamsová mířila za postupem. Plíšková ještě měla tři brejkboly na 5:5, ale šestatřicetiletá Američanka všechny ustála a využila druhý mečbol.

"Vytvořila jsem si tlak na sebe, že nehraje úplně tak dobře, což není zas tak pravda," řekla Kristýna Plíšková. "Nervozita tam byla. Držel mě servis, ale musím říct, že chyb bylo na moje poměry dost. Myslím, že to kromě servisu nebyl moc dobrý zápas," hodnotila Plíšková, která nasázela patnáct es, což se za deset let statistik vedených WTA žádné jiné hráčce proti Sereně Williamsové nepovedlo.

Allertová v duelu se Sasnovičovou přišla šestkrát o servis. Udělala osm dvojchyb a zápas ukončila 43. nevynucenou chybou. Na Roland Garros hrála potřetí a zápas vyhrála jen při své premiéře před třemi lety.

Od turnaje v Praze moc netrénovala, protože má problémy s pravým ramenem. "Hraju s tím, i když občas zabolí. Vymáčkli jsme z tréninků maximum, ale je znát, když nejsem úplně připravená," řekla 103. hráčka světa.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 miliónů eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kristýna Plíšková (ČR) - S. Williamsová (USA) 6:7 (4:7), 4:6
Sasnovičová (Běl.) - Allertová (ČR) 6:4, 6:3
Bogdanová (Rum.) - Vondroušová (ČR) 6:3, 1:6, 6:4
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Chardy (Fr.) - Berdych (17-ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (10:8), 1:1 přerušeno pro tmu
Čtyřhra - 1. kolo:
Bašič, Džumhur (Bos.) - Veselý, Ramos (ČR/Šp.) 6:4, 6:3.
Výsledky dalších zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 Menšík - Auger-Aliassime 0 : 1 probíhá Živě
20240429T17 : 00:00+0200
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík vs. Auger-Aliassime
Menšík
Auger-Aliassime
  6 : 4, 7 : 6 Lehečka - Monteiro 6 : 4, 7 : 6 konec
20240429T13 : 15:00+0200
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka vs. Monteiro
Lehečka
Monteiro
  Bejlek - Rybakinová dnes 18 : 35
20240429T18 : 35:00+0200
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek vs. Rybakinová
Bejlek
Rybakinová