Hlavní obsah

Bernardová jako první Češka přeplavala úžinu Catalina

Los Angeles

Osmatřicetiletá Abhejali Bernardová přeplavala v úterý jako první Češka 34 kilometrů širokou úžinu mezi ostrovem Catalina a Los Angeles v USA. Podařilo se jí to za devět hodin a 46 minut. Bernardová tak jako první Češka získala takzvanou Triple Crown, Trojitou korunu dálkového plavání, do které se započítává kanál La Manche, maratón okolo Mannhattanu a právě úžina Catalina.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Přeplavbu Bernardová odstartovala kvůli klidnějšímu moři 17. srpna ve 22:45. "Noční moře bylo neuvěřitelně krásné, díky světélkujícímu planktonu jsem si připadala, jako bych plavala ve vesmíru. Viděli jsme hodně delfínů a naštěstí žádného žraloka," uvedla v tiskové zprávě Bernardová. Na výkon se plavkyně ze Zlína připravovala několik měsíců a přibrala osm kilogramů.

La Manche zdolala Bernardová v roce 2011, ostrov Manhattan v New Yorku obeplavala v roce 2012 jako první Čech a v roce 2013 navíc jako třetí Češka překonala úžinu Gibraltar. Kromě toho je také několikanásobnou mistryní republiky v běhu na 100 km a 24 hodin.

Reklama