Hlavní obsah

Hadamczik vsadil proti Slovákům na Hniličku

TURÍN

S Milanem Hniličkou v brance nastoupí čeští hokejisté proti Slovensku v klíčovém utkání olympijského turnaje. Současný brankář Liberce je sice už na třetích olympijských hrách, ale teprve v turínském čtvrtfinále nastoupí premiérově od první minuty. Vedení národního týmu se tak rozhodlo po jeho vydařeném vystoupení v zápase s Kanadou.

Článek

"Výkony Hniličky v lize jsou nadprůměrné. Má zkušenosti a jeho osobnost nás utvrdila v rozhodnutí udělat změnu. Cítili jsme, že pro ni nastal čas," vykládal před zápasem s odvěkým rivalem trenér Alois Hadamczik, který se zdráhal jít k rozhovoru pro Českou a Slovenskou televizi. Údajně z pověrčivosti.

Postavit Hniličku pro trenéra nebylo snadné rozhodnutí, ale zdaleka nešlo o nejtěžší na olympijském turnaji. "Už jsme řešili spoustu důležitých věcí. Měl jsem před očima mistrovství světa v Norsku, kde nastoupil až v průběhu turnaje a vychytal zlato. Navíc už před turnajem jsem říkal, že Milan se nejede jen zúčastnit," prohlásil kouč českého výběru.

Kdo vyhraje čtvrtfinále Slovensko - Česko?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Tomáše Vokouna, který chytal ve všech zápasech základní skupiny však nezatracuje. "Vůbec ho nehaním z individuálních chyb. Připravoval se maximálně, spoustu věcí vychytal, ale někdy měl peška a chyběl mu kus štěstí, který gólman potřebuje třeba při tečovaných střelách," říkal Hadamczik.

Poslední dopolední přípravu sledoval jen z lavičky. Na ledě trénink řídili asistenti Weissmann a Trličík. Brankář Tomáš Vokoun už věděl, že večer zůstane jen na lavičce. Ve výstroji tak byli jen Hnilička a Salfický, třetí z gólmanů se v šatně potil na rotopedu. Stejně tak Jágr, který naskočil na led jen na úplný závěr pouze v ribanu a vyzkoušel si brusle, protože stále nebyl spokojený s nabroušením nožů.

Dalším na marodce je Kotalík

Na ledě chyběl útočník Aleš Kotalík, který byl dodatečně nominován za zraněného Eliáše. Ale po utkání s Italy a třetině s Kanadnou musel kvůli zhmožděnému stehennímu svalu odstoupit a pro bitvu se Slovenskem je odsouzen jen do role diváka. "Při souboji s Blakem jsem v rohu kluziště dostal klasického koňara. Trefil mě kyčlí na stehno. Nešlo o žádný zákeřný zákrok, prostě jsem měl smůlu, že to šlo přesně pod kalhoty, kde končí chránič," vyložil útočník Buffala Sabres.

Doufal, že ještě bude mít příležitost na olympijském turnaji zasáhnout do hry. "Je mrzuté, že podobných kontaktů a střetů je v sezóně šedesát a mě zranění potká zrovna na olympiádě," pokrčil rameny Kotalík. "V pátečním semifinále už bych ale hrát mohl. Doufám, že mi kluci dají tu šanci," říkal před startem večerní bitvy.

Lékaři odhadli dobu rekonvalescence na dva až tři dny, takže pokud čeští hokejisté zápas se Slovenskem zvládnou, v pátek by měl být Kotalík připraven nastoupit proti vítězi zápasu Švýcarsko - Švédsko.

Slováci s Budajem

Slováci absolvovali na ledě trénink dlouhý pětadvacet minut v ostrém tempu. Při historicky první účasti v hlavním turnaji působili po splnění cíle v podobě postupu ze skupiny uvolněně a byli řádně nažhavení na večerní boj. Do branky byl nachystaný Peter Budaj, i když proti Švédsku nenastoupil. "Důležitější zápas jsem v životě nechytal," říkal s vidinou souboje s Čechy.

Hadamczikův tým ještě před zápasem učinil dvě změny v zaběhnutém stereotypu přípravy. Hráči zamířili na oběd místo jídelny v olympijské vesnici do restaurantu Hockeyland vybudovaného i pro české fanoušky vedle haly Palasport Olimpico. Druhým impulsem měla být změna dresů. Český tým odehrál předešlých pět zápasů v bílých, proti Slovensku nastoupí v červených.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články