Hlavní obsah

Biatlonista Greis si doběhl pro třetí olympijské zlato

SAN SICARIO

Devětadvacetiletý Němec Michael Greis se stal nejúspěšnějším biatlonistou XX. olympijských her. Na tratích v italském San Sicariu si doběhl v premiérovém závodu s hromadným startem pro třetí zlatou medaili, předchozí dvě získal na úvod na dvaceti kilometrech a jako člen vítězné štafety. Němci tak vyhráli na olympiádě čtyři z pěti biatlonových závodů.

Článek

O jedno zlato víc než Greis získal před čtyřmi lety v Salt Lake City Nor Ole Einar Björndalen. Dnes měl blízko k dalšímu prvenství, ale na poslední střelbě dvakrát chyboval a ztrátu po trestných kolech už nedokázal stáhnout.

Díky bronzu nicméně Björndalen přidal do své bohaté sbírky již devátou olympijskou medaili, z nichž je pět zlatých. V historickém pořadí nejúspěšnějších olympioniků všech dob na zimních hrách zůstal čtvrtý.

Greisovi vynesla zlatý "hattrick" bezchybná závěrečná střelba a nástup 600 metrů před cílem v posledním stoupání, v němž setřásl Poláka Tomasze Sikoru. Ten si doběhl na druhém místě pro životní úspěch. Nebýt ale jedné rány mimo při poslední položce ve stoje, mohla být jeho premiérová olympijská medaile v kariéře ještě cennější. Sikorovým nejlepším individuálním výsledkem během startů na čtyřech olympiádách dosud bylo 18. místo.

Střelba vestoje připravila o lepší výsledek i oba české biatlonisty, kteří se mezi elitní třicítku pro závěrečný závod dostali. Ještě v polovině atakovali Zdeněk Vítek i Roman Dostál první desítku, ale čisté konto neudrželi a s dvouminutovou ztrátou dorazil Vítek do cíle jako dvaadvacátý a Dostál hned za ním.

Greis vybojoval pro Německo jubilejní desátou zlatou medaili v Turíně, další mohou přidat jeho reprezentační kolegyně v závodu s hromadným startem, který začne v poledne.

Výsledky:
1. Greis (Něm.) 47:20,0 min. (1 tr. okruh), 2. Sikora (Pol.) -6,3 (1), 3. Björndalen (Nor.) -12,3 (3), 4. Puurunen (Fin.) - 23,7 (0), 5. Čepikov (Rus.) -39,1 (0), 6. Svendsen -53,8 (2), 7. Hanevold (oba Nor.) -54,9 (3), 8. Wolf (Něm.) -55,3 (2), 9. Sumann (Rak.) -57,4 (2), 10. Rösch (Něm.) -59,9 (3), 11. Defrasne -1:00,7 (4), 12. Poirée (oba Fr.) -1:04,9 (2)...22. Vítek -2:01,3 (2), 23. Dostál (oba ČR) -2:09,9 (4).

Reklama