Hlavní obsah

Zakouší dril od legendy NHL. Pekař se zapsal do historie a zámoří okouzluje kličkami á la Forsberg

Praha
Aktualizováno

Už ve čtrnácti letech čelil velkému rozhodnutí. Odejít do zámoří nebo zůstat v Liberci? Hokejista Matěj Pekař se rozhodl pro náročnější cestu a vybral si zámoří. „Rozhodně nelituji,“ říká s odstupem tří let sedmnáctiletý útočník, který se postupně prokousal americkými soutěžemi až k ocenění pro nejlepšího nováčka USHL. Na červnovém draftu si ho pak z 94. pozice zamluvilo Buffalo, které s ním před pár dny podepsalo tříletý nováčkovský kontrakt.

Foto: Sport.cz

Matěj Pekař na červnovém draftu mluví s novináři poté, co si ho Sabres vybrali z 94. pozice.

Článek

Co pro vás podpis znamená?

Já jsem za to hlavně velice rád. Ale pořád mě Sabres neposlali ani na farmu, ani jsem nehrál za první tým, takže stále je přede mnou spousta práce.

Vy jste byl draftován ve 4. kole. U těchto hráčů není obvyklé, že podepíšou nováčkovský kontrakt tak rychle. Kromě vás ho podepsal už jen Adam Mascherin v Dallasu. Tušíte, proč zrovna vás tak rychle Buffalo podepsalo?

Po pravdě ani já jsem vůbec nečekal, že se mnou podepíšou smlouvu. Doteďka mi to moc nedochází. Tuším, že mě podepsali proto, že jsem na nováčkovském kempu hrál roli hráče, který se snaží protihráčům dostat pod kůži. Ale jde o můj odhad, nikdo mi neřekl skutečný důvod, proč mě podepsali.

Po červnovém draftu jste se zúčastnil i zmiňovaného kempu nováčků. Co vám ukázal?

Hlavně to, že přede mnou je ještě spousta práce. Kluci na kempu už byli hodně vyspělí. Nezkazili přihrávku, soustředili se na každý detail. Také mi to ukázalo, že musím být mimo led větší profesionál. Hlavně co se týče stravy a strečinku.

Dbal jste předtím na správné stravování?

Od mala jsem jedl, co mám rád. Nějak jsem to nehrotil. Ale po draftu mi vedení Buffala řeklo, že na stravu musím dbát. Poslali mi jídelníček. Vysvětlili mi, že dodržování stravy je důležité hlavně na konec sezóny, na play off, kdy člověk už nemá tolik energie.

A na co vás ještě vedení Sabres upozorňovalo?

Hlavně na příspěvky, které dáváme na sociální sítě. Na nováčkovském kempu jsme měli prezentaci. Upozornili nás, na co si máme dát pozor. Lidé vědí, kdo jsme a čekají na šanci nás občas shodit. Právě proto dávám na sítě jeden příspěvek tak za čtyři až pět měsíců (úsměv).

Před začátkem této sezóny jste měl ale namířeno na univerzitu v Miami, nakonec ale hrajete v OHL. Co se přihodilo?

Ještě tři dny před kempem Barrie Colts jsem se rozhodoval, kam půjdu. Barrie mě draftovalo (ze 108. pozice) a nakonec jsem zvolil OHL, protože se chci věnovat stoprocentně hokeji. Chci hrát proti nejlepším hráčům v mé věkové kategorii.

Takže jste na studium úplně zanevřel?

To zas ne. Dodělávám čtvrťák na University of Nebraska High School. Školu jedu on-line.

Je to náročné?

Dělám jen úkoly z domova. Vždy se však musím kousnout, protože mě to moc nebaví, ale chci školu dodělat.

Zpátky k hokeji. Dva góly v této sezóně jste dával po kličce á la Peter Forsberg. Je to vaše oblíbená klička?

Mám ji rád. Vždycky když jedu z pravé strany, mám myšlenku, že pokud je čas, že ji udělám. Dělal jsem ji od mala. Když cítím, že může vyjít, zkusím ji.

Není úplně zvykem, že by ji tak často zkoušel sedmnáctiletý klučina. Pozoroval jste nějaké ohlasy na vaše góly?

Ani ne. Jen kluci v kabině si ze mě dělali srandu.

V Barrie Colts vás koučuje Dale Hawerchuk, bývalý vynikající útočník, jenž se stal v roce 1981 jedničkou draftu a v NHL odehrál 1188 zápasů. Jak vypadají tréninky pod jeho vedením?

Hrozně moc apeluje na přihrávky. Říká nám, abychom posílali puk z hokejky, co nejrychleji. Taky cvičíme hodně přečíslení 2 na 1, nebo 3 na 2. Hodně se soustředíme na střílení gólů.

A co konkrétně radí vám?

Že se hlavně nesmím zastavit s pukem. Nestát, nekoukat, ale pořád s pukem bruslit, abych byl neustále pro soupeře nebezpečný.

Dokáže i pochválit?

Řekl bych, že jo. Umí poznat tu správnou míru, takže nechválí málo ani moc.

V loňské sezóně jste se stal prvním českým hokejistou a druhým hráčem mimo severní Ameriku, který se stal nejlepším nováčkem USHL. Nasbíral jste stejně bodů jako pravděpodobná jednička příštího draftu Američan Jack Hughes. Čekal jste, že můžete toto ocenění vyhrát?

Byl jsem velmi překvapen, nečekal jsem to, protože Hughes nasbíral stejný počet bodů za polovinu zápasů, co já. Jsem za to ale velmi rád, protože když jsem se podíval, jací hráči toto ocenění v minulosti vyhráli (Max Pacioretty, Kyle Okposo či Johnny Gaudreau – pozn. aut.), byla to pro mě velká pocta a motivace do další práce.

Do zámoří jste z Česka odešel ve čtrnácti letech. Co bylo hlavním důvodem vašeho odchodu?

Řekl jsem si, že se chci naučit anglicky a poprat se s konkurencí, která je v USA větší než v Česku. V Liberci jsem sice cítil, že bych se taky zlepšoval, ale dospěl jsem k názoru, že pro mě bude lepší, když odejdu. Zpětně jsem rád, že jsem si vybral Ameriku.

Vaše americká štace začala v klubu Jimmy Johns hrající NJPHL (National Junior Prospects Hockey League – jedna z amerických juniorských lig – pozn. aut.). Jak vás klub kontaktoval?

Táta dostal email od bratří Andrysových, kteří tento klub vlastní. Viděli mě, když se byli podívat v Česku a napsali tátovi. S ním jsem se pak radil a zvolil odchod.

Jak byly těžký první týdny v cizí zemi bez rodičů?

První týden byl se mnou táta, který pak ale odjel zpátky do Česka. Upřímně...nebylo to moc dobrý. Nikomu jsem nerozuměl, neuměl jsem anglicky. První čtyři měsíce byly hrozný. Ale potom jsem se postupně zlepšoval, konečně jsem si našel nějaké kamarády, takže jsem mohl aspoň trochu mluvit.

A nepřemýšlel jste, v tomto pro vás těžkým období, o návratu?

Trochu jo. Já měl ale ten hokej v Americe strašně rád. Držel mě nad vodou. Díky němu jsem aspoň nemyslel na školu, která mě nebavila, protože jsem neuměl anglicky.

Vizitka Matěje Pekaře
Narodil se 10. února 2000 v Turnově
V České republice hrál za Bílé Tygry Liberec
Ve 14 letech se rozhodl zkusit štěstí v USA, kde se dohodl s týmem Jimmy Johns U16. V téže sezóně 2015/16 také poprvé hrál za výběr české reprezentace do 16 let
Další sezónu pak strávil v týmu Oakland Jr. Grizzlies U16. Objevil se také v reprezentačním dresu do 17 let
Minulou sezónu 2017/18 odehrál v USHL za tým Muskegon Lumberjacks. V 56 zápasech nasbíral 54 bodů (14+40) a jako první český hokejista byl vyhlášen nejlepším nováčkem soutěže. S reprezentační osmnáctkou se zúčastnil prestižního Hlinka Gretzky Cupu (dříve Memoriálu Ivana Hlinky).
Následně uspěl i na draftech. V juniorské dražbě talentů si ho ze 108. místa vybral tým z Ontario Hockey League (OHL) Barrie Colts, za který nastupuje
V draftu NHL si Pekaře vybralo Buffalo Sabres, které po něm sáhlo zkraje 4. kola (94. pozice) a v polovině října s ním uzavřelo tříletý nováčkovský kontrakt
Zajímavost: Pekař v této sezóně vstřelil už čtyři góly v oslabení a v této statistice je nejlepší v celé lize. Celkově má na svém kontě 17 bodů (9+8) v 15 zápasech

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.