Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Hokejisté ukázali na Karjale dvě tváře. Říhův režim jim sedí, ale kouč s nimi bude mít ještě spoustu práce

Praha

Trenérská éra Miloše Říhy na střídačce hokejové reprezentace začala posledním místem na Karjale a zejména porážka od domácích Finů byla zdrcující. Ne snad ani tolik výsledkem, ale herním projevem rozhodně. Češi neměli rychlost, sotva tahali nohy, ale uplynulo jen sedmnáct hodin a národní tým najednou ukázal v Helsinkách i daleko přívětivější hokejovou tvář. Po zásluze urval cenný skalp Rusů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české reprezentace Miloš Říha při utkání se Švédy v Praze.

Článek

Těch změn je na fanoušky možná moc najednou. Nový kouč, kontroverzní dresy s tolik diskutovaným logem českého hokeje a k tomu všemu musí být všem v zákulisí národního týmu patrné, že Říha nastolil odlišný trenérský režim, než tu bylo za poslední dva roky zvykem. Střídačka zase konečně žije a drtivé většině hráčů vyhovuje, že jim nedrtí do hlavy hodiny teoretických výkladů, jestli je na ledě lepší klička doleva či doprava.

Kouč dbá na taktiku, přitom se snaží udržet v mužstvu pozitivní atmosféru a nesporně bylo i jeho zásluhou, že národní tým tak rychle vybředl z herní bídy, kterou předváděl s Finskem. Zatímco v sobotu snad nikdo v českém dresu nevyhrál souboj jeden na jednoho a všichni byli všude o dva kroky pozdě, proti sborné už měli reprezentanti zase hlad po hokej a rvali se o každý kousek ledu.

Motivátor je Říha výborný, to už prokázal v minulosti několikrát na klubové úrovni. Fungovat takhle může i u elitního českého výběru, vždyť v Helsinkách dokázal své svěřence na neděli přichystat tak, aby se dokázali odvážně postavit ještě silnějšímu soupeři, než byli o den dřív domácí.

Charakter mužstva se ukázal

Zopakoval hráčům věci, které po nich vyžaduje a nezapomněl poděkovat, že vše udělali přesně tak, jak on a jeho asistenti chtěli. Skutečně, najednou na české straně byla zase chuť, chtění, vůle, motivace a morálka.

Právě o charakter mužstva Říhovi jde především a připouští, že porážky mohu teď dát všem víc než pohodová vítězství. Budoucí šampioni, nebo chcete-li alespoň medailisté, se podle něj rodí i tak, že nezdar dovedou analyzovat a umí se poučit z chyb a omylů. Zkrátka přijdou na způsob, jak se z maléru vyhrabat.

Atmosféra, kdy se hráči na reprezentační akce těší, se mu udrží snadněji, když přijdou i dobré výsledky. Právě proto bylo pro kouče i jeho svěřence tak důležité, že Češi otočili souboj s Ruskem.

Sázka na pracovitost

Říha dal záhy hráčům najevo, že si nepotrpí na milion pokynů, promakanou video přípravu nebo záplavu statistických čísel a ukazatelů. Na střídačce se řídí hlavně intuicí a hokejistům, které si vybral, prostě věří. Snaží se udržet vnější klid, přitom ale uvnitř bublá jako vařící voda v hrnci pod pokličkou a páru mu upustí jen góly a dobrá hra týmu.

Kudy trenér chodí, tak zdůrazňuje, že hráči musí ještě víc pracovat. Tlačí na jejich disciplínu a už na Karjale zřejmě pochopil, jak to bude mít s nimi těžké. Hokejové velmoci už se drží trendu, že kdo nemaká, nic nevyhraje.

Do českého hokejového prostředí tohle myšlení proniká pomalu. Říha však zdůrazňuje, že nesleví z tvrdého tréninkového procesu, na který přitom nebylo národní mužstvo za jeho předchůdce až tolik zvyklé.

Velmoci jsou dál

Kouč slibuje, že reprezentantům naloží ještě víc, byť na něj zatím koukali dost nevěřícně a když rozesílal s pozvánkou program dvoufázového tréninku, tak mu jako odpověď přicházely úsměvné smajlíky. Říha ale nechce ustoupit, podle něj ani jiná cesta nevede.

Otevřeně také říká, že Švédové, Finové i Rusové jsou v hokejové práci dál, těží ze širší základny a mají aktuálně i daleko víc top rozdílových hráčů než Česko. Je to pravda, stačí se jen podívat na NHL.

Bude to chtít zřejmě trpělivost a hledat typy, které se s postojem trenéra ztotožní. Zatím národní tým pod Říhou vyhrál jen jeden ze tří zápasů a nemá se čím moc chlubit, ale kouč doufá, že po Karjale už je na čem stavět.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.
Věříte, se se národní tým pod vedením nového kouče Miloše Říhy zvedne?
Ano, výsledky se zlepší
76,6 %
Ne, výsledky budou horší
2,2 %
Výsledky zůstanou podobné
21,2 %
Celkem hlasovalo 2308 čtenářů.

Reklama