Hlavní obsah

Lvíčata čeká nesmírně těžký zápas v Sheffieldu

Nově tvořící se reprezentační jedenadvacítku dnes čeká nesmírně těžký zápas. Lvíčata totiž poměří své síly s výběrem Anglie, který se připravuje na červnové Mistrovství Evropy ve Švédsku, a na rozdíl od českého výběru spoléhá na zkušený tým.

Článek

Česká jedenadvacítka v září prožila vůbec nejhorší měsíc za několik let zpátky. V boji o Mistrovství Evropy totiž spadla z vedoucí pozice druhé kvalifikační skupiny až na třetí příčku, čímž přišla o závěrečný turnaj. S posledním zápasem proti Ukrajině neskončil jen rychle odvolaný kouč Jiří Kotrba, ale také hned několik hráčů.

Kotrbovým nástupcem se stal někdejší asistent Jakub Dovalil, který v létě dotáhl českou devatenáctku k bronzovým medailím na ME a o rok dříve byl jako asistent i u finále MS hráčů do 20 let. Není tak moc divu, že právě na svých posledních svěřencích chce od začátku stavět tým jedenadvacítky. V nominaci pro dnešní souboj s Anglií se poprvé objevili například brankář Tomáš Vaclík, beci Jakub Heidenreich s Janem Lecjaksem, záložníci Marcel Gecov a Martin Zeman. Oporou by mohl být další nováček Jan Morávek z Bohemians 1905, kterému fotbaloví experti předpovídají velkou budoucnost a srovnávají jeho hru s hrou Tomáše Rosického.

Nejen Morávek, ale celý tým dnes určitě do posledního detailu prověří „stejně starý“ výběr Anglie. V uvozovkách proto, že anglický trenér Stuart Pearce pokračuje na rozdíl od českého protějšku s mužstvem, které v kvalifikaci vybojovalo postup na šampionát. Není tak překvapením, že věkový průměr reprezentace Albionu je netradičně o hodně vyšší než ten český. I jména v anglické jedenadvacítce vzbuzují mnohem větší respekt, vždyť hráči jako Micah Richards, Craig Gardner, Nedum Onuoha, Aaron Lennon či Adam Johnson už prakticky čtyři roky hrají pravidelně Premier league a patří k oporám svých mužstev. Nutno podotknout, že toto je jen hrubý výčet, trenér Pearce má v mužstvu hned několik dalších podobných hráčů.

„Na začátek je to opravdu hodně těžký soupeř a možná by bylo lepší mít na úvod někoho hratelnějšího. Ale zase je dobře, že se kluci můžou předvést v takhle prestižním zápase a ukázat, že se můžou měřit i s hráči z Premier League,“ řekl český kouč Jakub Dovalil, který možná až takovou radost z premiérového utkání na lavičce Lvíčat nemá. Přeci jenom v kolébce fotbalu se nikdy nehraje dobře a srovnáme-li oba celky, šance Dovalilových svěřenců moc vysoké nejsou, tím spíše, že na poslední chvíli z týmu ještě vypadli zranění Řezník se Švengerem. Na druhou stranu je to fotbal, a kdo by například čekal, že reprezentační áčko bude v srpnu šahat po vítězství ve Wembley.

„Sám jsem zvědavý, jak se se zápasem vyrovnáme. Přece jen se teprve dáváme dohromady, zatímco Angličané mají náskok a docela jim na utkání s námi záleží,“ není cítit moc optimismu ze slov českého kouče. Naopak velký bouřlivák a zároveň výborný anglický fotbalista dřívější doby Stuart Pearce svému týmu věří. Jeho mužstvo totiž v kvalifikaci zaváhalo jen dvakrát. Ve skupině vyhrálo vše kromě remízy v Portugalsku a v osmifinále možná trochu podcenilo domácí odvetu s Walesem, která skončila 2:2.

Nebýt čtyř inkasovaných branek právě s Walesem, měla by Anglie po kvalifikaci skóre 22:1, což samo o sobě vypovídá o vynikající kvalitě. „Vždy se musíme zlepšovat, a jestliže chceme vyhrát závěrečný turnaj, potřebujeme být ještě lepší,“ říká zkušený Pearce, jehož tým je dnes jasným favoritem.

Své o tom vědí i bookmakeři společnosti bwin1.55. Věříte, že česká Lvíčata dokáží uhrát alespoň remízu? Potom si vsaďte na jejich neprohru - kurs je 2.14.

Reklama