Hlavní obsah

Tenis má další skandál. Mladičká Ukrajinka si už nezahraje

Kyjev/Praha

Další korupční skandál musela nedávno řešit Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU). Tentokrát však do trestného činu nebyl zapleten žádný tenista, ale mladá ukrajinská hráčka, která ovlivňovala výsledky zápasů. Jelena Ploskinová dostala doživotní zákaz a k tomu musí zaplatit pokutu dvacet tisíc dolarů.

Foto: Sport.cz

Jelena Ploskinová si už tenis mezi profesionály nezahraje.

Článek

Během své tenisové kariéry se příliš neproslavila, zato nyní o ní ví celý svět. Avšak známou se stala jako podvodnice. Dvaadvacetiletá Ukrajinka Ploskinová, které v současnosti patří v žebříčku ITF až 832. místo, se nikdy výrazněji neprosadila na turnajích nižších kategorií.

Nejlépe na tom byla v roce 2014, kdy ji v žebříčku WTA patřilo 698. místo. To už napořád zůstane jejím kariérním maximem. Ploskinová si už totiž nezahraje. Na podzim roku 2016 se dopustila trestného činu a Jednotka pro bezúhonnost tenisu ji po důkladném vyšetřování nyní prokázala vinu.

Za domlouvání výsledků zápasů a nespolupráci při vyšetřování dostala Ploskinová doživotní distanc a k tomu ještě pokutu dvacet tisíc dolarů (přibližně čtyři sta šedesát tisíc korun). „Hráčka je s okamžitou platností trvale vyloučena ze soutěží a dalších akcí,“ uvedla Jednotka pro bezúhonnost ve svém prohlášení.

Ploskinová není jedinou, která byla potrestána doživotním zákazem startů. V listopadu loňského roku byl z tenisového prostředí natrvalo vyloučen za korupci Ital Daniele Bracciali. O měsíc dříve pak Jednotka pro bezúhonnost tenisu udělila stejný trest ukrajinským dvojčatům Vadimovi a Glebovi Alexejenkovým, kteří taktéž ovlivňovali výsledky utkání.

Reklama