Hlavní obsah

Tenistka Ósakaová na protest proti sociální nespravedlnosti odstoupila z turnaje v New Yorku

Japonská tenistka Naomi Ósakaová na protest proti rasismu a sociální nespravedlnosti odstoupila z turnaje v New Yorku. Do finále místo dvojnásobné grandslamové vítězky prošla bez boje její semifinálová soupeřka Elise Mertensová z Belgie.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Tenistka Naomi Ósakaová na protest proti sociální nespravedlnosti odstoupila z turnaje v New Yorku.

Článek

Ósakaová se k odstoupení rozhodla po nedělním incidentu, při kterém policie ve městě Kenosha zranila devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea.

„Jak mnozí z vás vědí, měla jsem hrát semifinálový zápas. Jsem sice sportovec, ale především jsem černá žena. A jako černá žena cítím, že jsou věci, na kterých záleží a které potřebují pozornost mnohem více než sledování toho, jak hraji tenis," napsala na sociálních sítích dvaadvacetiletá Ósakaová, jejíž matka je z Japonska a otec z Haiti.

„Neočekávám, že dojde k něčemu drastickému, když nenastoupím k zápasu, ale pokud se mi podaří zahájit debatu ve sportu převážně pro bílé, bude to krok správným směrem. Dělá se mi špatně od žaludku, když sleduji pokračující genocidu, které se na černoších dopouštějí policisté," pokračovala.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Japonská tenistka Naomi Ósakaová na protest proti rasismu a sociální nespravedlnosti odstoupila z turnaje v New Yorku.

Jsem vyčerpaná z toho, že si každý den musím měnit hashtag u svých příspěvků kvůli obětem policejního násilí a z toho, že se o tom znovu a znovu musíme bavit. Kdy už tohle konečně skončí?" dodala japonská tenistka.

K protestu bývalé světové jedničky se přidali také pořadatelé turnaje v New Yorku a odložili semifinálové zápasy na pátek, který měl původně být posledním hracím dnem. Odložením utkání se rozhodly protestovat také zámořské soutěže NBA, MLB nebo fotbalová MLS.

Turnaj mužů a žen v New Yorku (tvrdý povrch):
Muži (dotace 4 674 780 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tsitsipas (4-Řec.) - Opelka (USA) 0:0 skreč
Raonic (Kan.) - Krajinovič (Srb.) 4:6, 7:6 (7:2), 7:5.
Ženy (dotace 2 250 829 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Kontaová (8-Brit.) - Sakkariová (13-Řec.) 6:4, 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Mertensová (14-Belg.) - Ósakaová (4-Jap.) bez boje.

Reklama

Související témata: