Hlavní obsah

Murray zaskočil za Federera na miliónovém turnaji zadarmo. Ale stačilo to Mourinhovi a spol.?

Hartford

Takhle bláznivé zakončení sezóny si britský tenista Andy Murray asi nepředstavoval ani v nejdivočejším snu. V nedělním podvečeru hrál videohry ve svém domě v Oxshottu a za hodinu a půl nato zcela nečekaně nastoupil před vyprodanou londýnskou O2 Arénou proti světové jedničce.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič a Brit Andy Murray po exhibičním duelu na závěr Turnaje mistrů.

Článek

Dvojnásobný grandslamový vítěz alespoň částečně nezištně zachránil v kritické situaci organizátory Turnaje mistrů. Těsně před očekávaným finálovým duelem hvězdného klání dotovaného sumou 6,5 miliónu dolarů totiž oznámil Roger Federer, že kvůli zranění zad proti Novaku Djokovičovi nemůže nastoupit. Management turnaje se tak bleskově musel proměnit v krizový management.

Organizátoři kontaktovali Murrayho, jenž na turnaji vypadl už ve skupině, aby nastoupil před nabitou halou alespoň v exhibičním duelu proti Djokovičovi a následně sehrál spolu s legendami nedávné minulosti čtyřhru.

Murray podle slov organizátorům ihned kývl, aniž by mu byla nabídnuta jakákoliv finanční odměna. „Lidé mohou mít spousty připomínek směrem ke sportovcům, i k Andymu samotnému. Ale on má velkou odpovědnost vůči tenisu a k fanouškům, kteří za nemalé částky chtěli něco vidět. Andy vůbec neváhal a přijel. Vůbec se neptal na peníze a ani žádné nedostal," smekl před skotským tenistou výkonný ředitel ATP Chris Kermode.

Murray navíc dorazil do Londýna evidentně dobře naladěn a při rozhovoru na kurtu dokázal fanoušky rozesmát. „Především se musím omluvit za to, jak jsem Rogera ve čtvrtek zničil," rýpl si sám do sebe s odkazem na výprask od Federera, jenž ho ve skupině za necelou hodinu smetl 6:0, 6:1.

S Djokovičem pak v neděli prohrál v supersetu 5:8 a následně nastoupil po boku Johna McEnroea proti Timu Henmanovi a Patu Cashovi. McEnroe se už dříve nechal slyšet, že by rád trénoval některého ze současných špičkových hráčů. Ale jeho nabídka zatím zůstala bez odezvy. Nicméně při čtyřhře Murray právě s legendárním Američanem diskutoval správnou techniku bekhendového čopu. Kdo ví, třeba by se současná Britova trenérka Amelie Mauresmová už měla začít obávat o místo.

Fanoušci v O2 Areně, kde mimo jiné seděl i fotbalový trenér Jose Mourinho, či herec Hugh Grant, se tedy zabavili i bez Federera, ale exhibice jim očekávané finále mezi světovou jedničkou a dvojkou nahradila jen těžko.

Lístek na finále turnaje, který vykazuje zisk okolo 10 miliónů liber (350 miliónů korun), se pohyboval kolem 110 liber (necelé 4000 Kč). Držitelé letošních vstupenek budou mít alespoň předkupní právo příští rok.

Reklama

Související témata: