Hlavní obsah

Djokovič - Federer 6:3, 6:7, 6:2Djokovič porazil v Indian Wells Federera a má 50. titul

Indian Wells
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič porazil ve finále v Indian Wells Rogera Federera 6:3, 6:7 a 6:2 a čtvrtým triumfem na tomto turnaji vyrovnal Švýcarův rekord. Djokovič zopakoval prvenství z loňska, kdy rovněž v závěrečném duelu porazil Federera. Tituly tu získal i v letech 2011 a 2008. Celkem počet turnajových trofejí zakulatil na padesát, čímž o jednu předčil svého trenéra Borise Beckera a osamostatnil se na jedenáctém místě historické statistiky. Federer zůstal na třetí příčce na čísle 84.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze v Indian Wells.

Článek
Fotogalerie

"To je skvělý milník," řekl Djokovič. "Jsem v nejlepších letech svojí kariéry a vynasnažím se využít tuto skutečnost k tomu, abych zůstal, kde jsem, a vybojoval co možná nejvíc velkých titulů," řekl sedmadvacetiletý Srb.

Djokovič oplatil soupeři finálovou porážku z nedávného turnaje v Dubaji, v 38. vzájemném utkání vybojoval 18. vítězství. V tomto roce si připsal druhý titul po grandslamovém Australian Open.

V bitvě dvou nejlepších tenistů současnosti rozhodl první set jediný brejk, který se Djokovičovi povedl na 4:2. Ve druhé sadě sebral Federerovi servis už ve třetím gamu, ale druhého hráče světa nezlomila ani hrozba další ztráty podání za stavu 2:4. Švýcar brejkbol odvrátil, sám v další hře Djokovičovo podání prolomil a dovedl set do tie-breaku, v němž se soupeř dopustil tří dvojchyb. "Zase ukázal, jaký je bojovník a proč je šampión. Nikdy se nevzdá," řekl Djokovič.

V rozhodujícím setu se Djokovič ujal vedení 2:0, ale Federer ještě vyrovnal. Na to srbský tenista zareagoval rozmlácením rakety, a jako kdyby mu to pomohlo. Další game už Federerovi nedovolil získat a při jeho podání proměnil po dvou hodinách a 17 minutách hry druhý mečbol.

"Myslím, že celkově jsem odehrál skvělý zápas. Precizní, s velkou intenzitou a snahou zahrát každý míč," řekl Djokovič. "Novak hrál dobře a většinu zápasu vedl. Ve třetím setu chytil druhý dech. Bylo to těžké," konstatoval Federer.

Halepová získala třetí letošní titul

Rumunka Simona Halepová získala na stejném turnaji třetí letošní titul. Ve finále se Srbkou Jelenou Jankovičovou dodržely i v pátém vzájemném zápase tradici třísetových bitev a světová trojka se z jedenácté trofeje v kariéře mohla radovat až po dvou hodinách a 40 minutách po vítězství 2:6, 7:5, 6:4.

Bývalá světová jednička Jankovičová, jež se vinou zranění propadla v žebříčku do třetí desítky, nenavázala na svůj zdejší triumf z roku 2010 a na turnajový titul čeká už téměř dva roky. Naposledy vyhrála v dubnu 2013 v Bogotě.

Třiadvacetiletá Halepová sváděla s Jankovičovou vždy vyrovnané zápasy. Ačkoliv poslední tři ze čtyř vzájemných duelů vyhrála, ve dvou z nich stála krok od vyřazení a musela odvracet mečboly. Dnes se k mečbolu propracovala jako první a v desáté hře třetího setu svoji šanci při podání soupeřky proměnila.

Tenisový turnaj v Indian Wells (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 5 381 235 dolarů):
Dvouhra - finále:
Halepová (3-Rum.) - Jankovičová (18-Srb.) 2:6, 7:5, 6:4.
Muži (dotace 5 381 235 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:2

Reklama