Hlavní obsah

Sudová si oddechla, že vydržela zdravá. Teď ladí skoky pro útok na medaili

Praha

Když odjela poslední závod v kanadském Val St. Come, ulevilo se jí. Všechny předolympijské závody přestála ve zdraví a na rozdíl od her ve Vancouveru před čtyřmi lety vstoupí lyžařka v boulích Nikola Sudová do boje o medaile fit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová před odletem do Soči.

Článek

Před čtyřmi lety zažila boj s časem, když si přetrhla vazy v koleni a olympijský závod absolvovala s ortézou. Letos ji před přesunem do Soči trápilo maximálně lehké nachlazení…

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Ale je pravda, že ten poslední závod byl dost o hubu,“ přiznává. „Podruhé během týdne jsme jeli na dlouhém ledovém kopci, všichni byli vystresovaní, někdo radši nenastoupil, aby se nic nestalo. Byla jsem ráda, že to mám za sebou,“ vzpomněla na SP v Kanadě.

Nejlépe v sezóně šestá

Výsledky v její čtvrté olympijské sezóně ji přílišnou sebedůvěrou na cestu do Ruska nevybavily. Nejvýše byla šestá v Deer Valley, shodou okolností tedy na sjezdovce, kde si o čtyři roky dříve poničila koleno.

„Výsledky nejsou ideální, přitom podle mnohých jezdím nejlíp za poslední čtyři roky. I v tréninku za mnou chodí trenéři, že jezdím super, ale v závodě to neumím prodat,“ trochu bezradně pokrčí rameny.

Závodí už před zahájením

S trenérem Radkem Herotem se tak rozhodli trochu pozměnit skladbu skoků. Zůstane její staronový zvaný D-Spin, naopak náročnější dvojitou helikoptéru na horním skoku nahradí helikoptéra s roznožkou.

„Když půjdu jen jeden relativně nový skok, budu mít větší jistotu. Helinu s roznožkou mám vyskákanou a budu se moct soustředit na spodní skok. Ten jsem teď skočila v tréninku pětkrát za sebou v celé jízdě,“ může se pochválit.

Sudové začnou závody už den před slavnostním zahájením, kvalifikací ve čtvrtek večer. „Radši bych závodila před lidmi, takhle jich tam asi moc nebude,“ tuší.

Finále je pak na programu přesně za týden. „Chci medaili. Mám na ni, ale musím prodat to, co jsem lyžování za těch x let dala,“ neskrývá své ambice jednatřicetiletá boulařka.

Reklama