Hlavní obsah

Čeští junioři uspěli na ME v Polsku

Páté a šesté místo a cenu Spirit of the Game si přivezli čeští junioři z mistrovství Evropy, které se konalo druhý srpnový týden v polské Wroclawi. Češi tu měli zástupce hned ve třech kategoriích. Zkušenější tým juniorů do 20 let doplnili hráči do 17 a juniorky do 20 let.

Foto: Quentin Dupré la Tour

Junioři do 20 let v kategorii open získali páté místo, což je určitě úspěch.

Článek
Fotogalerie

Nejlépe se dařilo starším juniorům, kteří se mohli opřít o zkušenosti z předchozích let včetně loňské účasti na MS v Heilbronnu. Od začátku turnaje ukazovali, že o výhru dokážou bojovat. Hned první den je čekali dva nejtěžší soupeři základní skupiny. S Británií hráli vyrovnaně a po poločase byl stav 8:8. V závěru jim soupeř utekl a prohráli 10:12. Podobně se vyvíjel i zápas proti silné Itálii. Zbývající zápasy ve skupině zvládli bez větších problémů a postupně porazili Irsko, Rusko a Belgii. „Kluci se i proti slabším soupeřům dokázali soustředit a hrát naplno celý zápas, což nám loni moc nešlo a dojeli jsme na to. Jen díky tomu jsme dokázali porazit i celkem silný tým Belgie vysoko 17:7,“ říká trenér Nathan Heilmann.

Sérii výher překazili Čechům až Rakušané ve čtvrtfinále. Budoucí vicemistři byli v útoku bezchybní a silnou obranou nutili české juniory k chybám, které trestali. Čechům dovolili jen 8 bodů a sami jich nasázeli 17. Po této sprše čekal české juniory boj o 5. místo, ve kterém nejprve porazili ve velmi vyrovnaném zápase a o pouhý bod reprezentaci Švédska, a následující den si poradili celkem bez problémů s výběrem Francie. První místo obsadilo suverénní Německo, které si z ME odváží dvě zlaté a dvě stříbrné medaile, na druhém místě skončili Rakušané a bronz putuje do Itálie.

Letos poprvé se podařilo postavit na ME i tým českých juniorů do 17 let. Jeho 14 členů, z nich pár zkušených a většina začátečníků, absolvovalo před turnajem pouze dvě víkendová soustředění, takže k sehrávání docházelo až v rámci turnaje. Tomu odpovídal i výsledek úvodního zápasu proti Švédsku, který čeští junioři ztratili, přestože Švédsko zde nebylo v silné sestavě. Druhý zápas vyšel Čechům lépe. Proti Izraeli si vytvořili náskok a ten i přes silný nápor soupeře udrželi. Výhrou pro Čechy skončil i zápas s Itálií. Pak ale přišli na řadu favorité, Německo a Británie. Do obou zápasů vstoupila česká sedmnáctka bojovně a první tři body dokázala držet krok, než jí soupeř odskočil na rozdíl několika bodů.

Dramatický průběh měl zápas o postup do horní skupiny proti Francii, ve kterém nejprve Češi prohrávali 1:4, ale dokázali otočit na 5:4 a do stavu 9:8 drželi vedení. V závěru ale byli lepší Francouzi, kteří nakonec vyhráli 12:10. V dolní skupině porazila sedmnáctka opět s přehledem Italy, ale těsně prohrála v odvetě s Izraelem a skončila tak celkově na 6. místě. „Naší slabší stránkou byl útok. Nebyli jsme sehraní a mnoho našich hráčů bylo nezkušených. Všichni se ale během turnaje podstatně zlepšili. Velmi kladně také hodnotím nasazení celého týmu, hráči se nevzdávali a nepřestávali bojovat i za velkého bodového rozdílu,“ hodnotí výkon týmu jeho trenérka a manažerka celé reprezentace Jana Vejmelková.

Šesté místo obsadily i české juniorky do 20 let. I pro ně byla Wroclaw premiérou na evropském šampionátu. Před ním stihly kromě soustředění ještě dva přípravné turnaje, kde se alespoň maličko sehrály. V úvodním zápase porazily domácí tým Polska vysoko 13:2. Následoval jeden z nejtěžších soupeřů, Německo. S Němkami se už juniorky potkaly na přípravném turnaji v Aši, kde jim dokázaly dát jediný bod. V odvetném zápase už to bylo pět bodů, zatímco Němky jich vychytaly 17. Chuť si Češky spravily zápasem proti Irsku, kde byly po celou dobu lepším týmem, i když je soupeřky doháněly a zápas skončil 12:9. Dalším soupeřem byl tým Británie do 17 let. Mladší, ale zkušenější Britky se rozjely a Češkám nasázely 13 bodů, samy inkasovaly pouze 3. Protože šlo o jinou věkovou kategorii, výsledek se do hodnocení nepočítal. Podobně (17-1) zatočily s naším výběrem zkušené Švédky, poslední soupeř základní skupiny.

Češky se tedy ocitly na třetím místě ve skupině a čekal je křížový zápas s dvojkou skupiny B. Ani favorizované Britky neukázaly slabiny a výhrou 17:2 si zajistily postup do semifinále. Na Češky tak zbyl boj o 5. místo. Stejně jako česká sedmnáctka hrály juniorky poslední zápas proti Izraeli a stejně tak ho prohrály. Bojovaly o každý bod od začátku do konce, měly velmi úspěšnou obranu, ale nedokázaly proměňovat útok. I tak je šesté místo z devíti pro tak mladý tým velkým úspěchem. Češky si navíc odvážejí Spirit of the Game, cenu za fair play, kterou jim udělily soupeřky.

Výsledky open U20
1. Německo
2. Rakousko
3. Itálie
5. Česká republika
Spirit of the Game: Belgie
Výsledky ženy U20
1. Itálie
2. Německo
3. Švédsko
6. Česká republika
Spirit of the Game: Česká republika
Výsledky open U17
1. Německo
2. Velká Británie
3. Francie
6. Česká republika
Spirit of the Game: Německo
Výsledky ženy U17
1. Velká Británie
2. Německo
3. Finsko
Spirit of the Game: Finsko

Reklama