Hlavní obsah

VIDEO: Reportéři uprostřed války výtržníků v Bratislavě zachraňovali děti, chuligán jim vnikl až do kabiny

Bratislava

Brr. Kdo sledoval válku fotbalových chuligánů Sparty a Slovanu v ochozech bratislavských Pasienků aspoň zpovzdálí, stejně měl husí kůži a strach. Jenže rozhlasoví reportéři Radiožurnálu Jan Kaliba a Mirko Vasič se ocitli přímo uprostřed vřavy a všeho běsnění. Ve svojí zastaralé kabině dokonce zachraňovali vyděšené děti, pak do ní vnikl fanoušek Slovanu... To všechno zažili během své práce.

Bitka mezi fanoušky Slovanu a Sparty

 
Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Jak mohla UEFA schválit zastaralý stadión na Pasienkách pro zápasy Evropské ligy? Co dělali pořadatelé, policisté a bezpečnostní agentura, když chuligáni Sparty začali demolovat plot, aby se přes klidné diváky mohli přehnat ke kotli Slovanu?

Čtvrteční výtržnosti vyvolávají spoustu otázek. Televizní a rozhlasoví reportéři, pod nimiž k největší rvačce došlo, mají jasno - můžeme být rádi, že jsme to ve zdraví přežili!

„Místo, kde jsme byli, vypadalo spíš jako zelinářský stánek. Buňka, navíc v oknech chyběla skla. Měli jsme to všechno dění prakticky před nosem," líčí reportér Radiožurnálu Mirko Vasič pro Sport.cz a Právo.

„Nejdřív se kolem nás prohnali ti ze Slovanu, běželi ke sparťanům, ti je pak zase vytlačovali zpátky. Jenže v prostoru mezi oběma tábory, tedy pod námi, byli normální lidé, i děti. Jedno nám vyděšení rodiče podali. Měli jsme uvnitř pult, pod který se dalo schovat, že člověk nebyl vidět," přidává se jeho kolega Jan Kaliba.

„Mohlo mu být maximálně sedm let. Pak na nás ťukali z boku, byl tam někdo s rozraženým okem, tekla mu krev. Ptali se, jestli nevíme, kde je nějaký zdravotník," kroutí hlavou Vasič.

Marko aspoň umí bojová umění

Ani reportéři se na svých místech necítili bezpečně. „Jeden z chuligánů nám vytrhával přenosové šňůry ze zdi, kolegům ze Slovenské televize také. Přenos pro STV komentoval trenér Karol Marko, který zařízení bránil. Prý umí bojová umění, nebál se," hořce se usmívá Kaliba.

Výtržník vytrhávající šňůry na reportérském stanovišti, to je další zoufalá vizitka pořadatelů.

„Byl to fanoušek Slovanu. Nakoukl dovnitř, říkal ‚Čo vy tu robíťe' a začal kabely vytrhávat. Přenos nepřerušil, neboť místo vysílací šňůry vytáhl moje sluchátka," vypráví Kaliba.

Museli duchapřítomně zareagovat. „Já rychle domluvil, čapnul vysílací zařízení a vytrhl ho z kabelu. Řekl jsem do éteru, že musím končit, že se to dál nedá, vytrhl jsem to a dal to radši stranou," popisuje Vasič.

Jeho kolega pohromy přímo přitahuje. Jako třeba na MS v Brazílii. „Když Chilané naběhli do tiskového střediska na Maracaná, také to nebylo nic moc. Ale nebylo to přímo při práci. Byl jsem také na jaře v Ostravě, když tam hrála Sparta, takže vymetám výborné zápasy... Tam se ale nepokoje odehrály na protější tribuně, tohle bylo přímo u nás," srovnává Kaliba.

Šlo jim o život, proto utekli

Také slovenská média konstatují, že bezpečnostní služba všemu jen skandálně přihlížela. Po chvíli se totiž chuligáni zmocnili kovových tyčí a bili se hlava nehlava. To už nohy na ramena vzali i televizní komentátoři, kteří byli v blízkosti mely. „V jednu chvíli nám šlo o život," ujišťuje Szilárd Németh, spolukomentátor RTVS.

Spolu s kolegy proto ze strachu o své zdraví opustili stanoviště. „Krvavé obličeje, tyče. Ani si neumíte představit, co jsme zde prožívali. Neměli jsme kam utéct, tak jsme se jen schovávali," líčí komentátor Ľuboš Hlavena.

Báli se ovšem i aktéři na hřišti. „Přiznám se, že jsem měl strach. Někteří spoluhráči měli dokonce v hledišti rodiny, proto není překvapující, že jsme se báli. Přerušení nebylo nic příjemného, ale zdá se, že soupeři to pomohlo a nám uškodilo," kaboní se kapitán Slovanu Igor Žofčák.

Reklama

Související témata: