Hlavní obsah

Hlavně najít viníka! Za prázdné tribuny při GP Německa prý může Vettel

Praha

Německá bašta motorsportu se otřásla v základech. Víkendová Velká cena vozů formule 1 přinesla dramatický úbytek diváků a nedělnímu závodu přihlíželo na tribunách Hockenheimringu jen 52 tisíc lidí. Kdo za to může? Podle organizátorů svému domácímu závodu vůbec nepomohl čtyřnásobný mistr světa, který zkraje sezóny nešetřil kritikou nové éry F1.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Poloprázdné tribuny se staly strašákem pořadatelů GP Německa na Hockenheimringu.

Článek

Legendární se stala zejména Vettelova hláška před březnovou Velkou cenou Malajsie. „Zvuk nových motorů je prostě hrozný. Je to na hov... Během závodu (v Austrálii) jsem byl na boxové zídce a bylo tam větší ticho než v baru. To přece není pro fanoušky dobré. Podle mě musí být F1 atraktivní a zvuk je jednou z důležitých věcí," tepal německý hrdina do nových formulí. Koneckonců nebyl sám, bzučení přeplňovaných šestnáctistovek iritovalo kdekoho.

To ale nikdo nemohl tušit, že červencová GP Německa skončí diváckým fiaskem. Přitom tři předchozí podniky v Kanadě, znovuobnovený závod v Rakousku a tradiční letní dostaveníčko v britském Silverstonu patřily z pohledu prodaných vstupenek na špičku. Ne tak na Hockenheimringu, kde proti roku 2012 (v lichých letech je pořadatelem Nürburgring) zaznamenali třicetiprocentní úbytek diváků a v neděli sedělo u trati pouhých 52 tisíc fanoušků, což je pro zemi motorsportu zaslíbené vskutku odstrašující.

Jak se ale říká, viník se vždycky najde. A v případě GP Německa se dostal do ostré palby právě Vettel. „Sebastianova frustrace z nové formule 1 i jeho vozu rozhodně ničemu neprospěla. Rozhovory o tom, jak je formule 1 špatná a jak na ni nemá smysl chodit, obletěly celý svět. Čtyřnásobný mistr světa přitom má významný vliv na veřejné mínění v Německu, lidé mu věří víc než marketérům. Takže když rozhlásí, že formule 1 už stoprocentně není, co bývala, a že z diváckého pohledu už nic nenabízí, tak to určitě způsobí škodu," prohlásila Katja Heimová, poradkyně organizátorů GP Německa.

Vedle Vettela by ale prý mohli být na vině i němečtí fotbalisté, kteří svou spanilou jízdou na mistrovství světa v Brazílii odlákali pozornost příznivců ostatních sportovních odvětví. „Pro formuli 1 v Německu by bylo možná lepší, kdyby naši fotbalisté vypadli hned v úvodní fázi turnaje. Podívejte se, jak dopadla Anglie a v Silverstonu pak měli narváno. Věřím, že na tom něco bude," dodala Heimová.

Považujete závody letošního ročníku F1 za atraktivní?
Ano
19,2 %
Ne
80,8 %
Celkem hlasovalo 11487 čtenářů.

Reklama

Související témata: