Hlavní obsah

Dva tisíce sedaček v trapu! Slavia v problémech, UEFA zamítla žádost o odložení trestu

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Slavia má pořádný malér! UEFA totiž ve čtvrtek nevyhověla žádosti pražského klubu o odklad trestu za výtržnosti fanoušků během utkání s Genkem. Slavia tak bude mít při čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea uzavřenou část tribuny Sever. Jde o přibližně dva tisíce sedaček. Dojde tak na vracení peněz, protože na uzavřená místa, kterých se trest od UEFA týká, již klub prodal vstupenky. Utkání se hraje ve čtvrtek 11. dubna od 21:00.

Foto: Sport.cz

Uzavřena může být velká část tribuny Sever.

Článek

Po vstupenkách na zápas s Chelsea se jen zaprášilo. Teď ale část fanoušků o fotbalový svátek přijde a naživo hvězdy londýnského klubu neuvidí.

Slavia nejprve zvažovala odvolání. Potom však zvolila jinou strategii.

„Vzhledem k tomu, že o odvolání by nebylo rozhodnuto do dne zápasu a současně by nemělo podle právníků šanci na úspěch, klub žádá UEFA jen o odklad trestu. Jedním z důvodů je, že nebyla žádná indikace o trestu před zahájením prodeje," avizoval šéf klubu Jaroslav Tvrdík v úterý.

O dva dny později však musel fanoušky zarmoutit. UEFA žádosti o odklad trestu nevyhověla. "Na zápas s Chelsea budou uzavřeny sektory 106, 107 a 108 (cca 2000 sedaček). Součástí trestu je i povinnost stornovat vstupenky. Klub vydá organizační pokyny, jak postupovat při vrácení peněz," vzkazuje Tvrdík příznivcům.

Disciplinární komise UEFA navíc udělila Slavii pokutu 32 000 eur (asi 825 000 korun), belgický celek zaplatí za nepřístojnosti svých příznivců 20 000 eur (516 000 korun).

Případy z nedávné doby Slavii přitížily

Pražanům samozřejmě přitížily případy z nedávné doby. Po vyřazení v srpnovém předkole Ligy mistrů s Dynamem Kyjev dostali za pokřik fanoušků "UEFA mafia" pokutu 1,7 milionu korun, Tvrdík pak musel za ostrou kritiku zaplatit dalších 258 tisíc korun.

Trest přišel také po výtržnostech slávistů při utkání Evropské ligy v Kodani, po kterých nesměli fanoušci pražského klubu na následující venkovní zápas v Bordeaux. Klub rovněž musel zaplatit asi 520 tisíc korun.

Sešívaní mají vůbec v poslední době s fanoušky problémy. Tvrdík se musel omluvit za jejich sprosté nadávky na adresu trenéra Františka Straky během pohárového utkání s Karvinou. Rasistické pokřiky pak z kotle zazněly během ligového zápasu směrem k libereckému gólmanovi Nguyenovi a disciplinární komise dnes může zahájit s klubem řízení.

Výběr trestů českých klubů od UEFA za chování fanoušků
Září 2005 - Za rasistické projevy diváků v domácím utkání základní skupiny Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam potrestala UEFA Spartu pokutou 32 tisíc eur (více než 900 tisíc korun) a uzavřením části hlediště na jedno utkání.
Listopad 2005 - Za další rasistické projevy fanoušků při zápase s Thunem v základní skupině Ligy mistrů v Bernu dostala Sparta pokutu ve výši 1,1 milionu korun. Letenský klub navíc nesměl prodávat vstupenky na nejbližší venkovní zápas v soutěži.
Říjen 2007 - Slavia dostala pokutu 15.000 švýcarských franků (zhruba čtvrt milionu korun) za to, že po postupovém utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterodam v Praze pronikli její fanoušci na hrací plochu.
Prosinec 2008 - Za chování svých fanoušků během utkání Poháru UEFA s Hamburkem musela Slavia zaplatit pokutu 15 tisíc eur (téměř 400 tisíc korun).
Říjen 2014 - UEFA potrestala Spartu za chování fanoušků v Bratislavě při utkání Evropské ligy se Slovanem pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jedno utkání.
Říjen 2016 - Za rasistické projevy fanoušků v duelu základní skupiny Evropské ligy s Interem Milán uzavřela UEFA Spartě na další zápas sektory na horním ochozu "kotle".
Srpen 2018 - Kvůli výtržnostem fanoušků v 2. předkole Evropské ligy se Spartakem Subotica udělila UEFA Spartě dvě pokuty ve výši 50 tisíc eur (dohromady přes dva a půl milionu korun), navíc jí na příští domácí utkání v pohárech uzavřela stadion.
- Slavia dostala pokutu 66 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun) za urážlivé pokřiky fanoušků na adresu UEFA v domácím úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev.
Listopad 2018 - Za výtržnosti fanoušků při duelu základní skupiny Evropské ligy v Kodani dostala Slavia pokutu 20 000 eur (zhruba 520.000 korun). Slávističtí příznivci navíc nesměli na příští venkovní zápas.
Březen 2019 - Za výtržnosti v únorovém utkání 2. kola Evropské ligy s Genkem, v němž fanoušci házeli předměty na hřiště, bude mít Slavia v domácím čtvrtfinále s Chelsea uzavřenou část tribuny Sever.

Reklama

Související témata: