Hlavní obsah

Sex a sport? Nebo radši sexuální půst pro lepší výkon?

Praha

Po většinu 20. století lidé věřili, že pohlavní styk ubírá mužům energii. I proto mnozí trenéři před závody nebo důležitými zápasy „odstranili“ manželky a partnerky mužům z dosahu. Sex byl zapovězený. Tehdejší vědecké studie totiž toto přesvědčení potvrzovaly, spolu s ejakulátem odcházely z těla látky jako lecitin a fosfor. A co ženy a sex před sportovním výkonem?

Foto: Profimedia.cz

Běhání milostné pnutí zahání. Nebo je to všechno jinak?

Článek

„Je jasné, že ztráta těchto látek má dopad na funkci nervů a mozku. Naopak jejich udržení v těle povzbuzuje mozkovou činnost," napsal například v roce 1957 badatel Raymond W. Bernard.

U žen prý ale sexuální akt výkon podporoval. Nejdále v těchto výzkumech a pokusech došli sportovní vědci v bývalé NDR v 80. letech minulého století.

I dnes řada mužů věří, že pro maximální výkon je sexuální půst absolutní nutností. „Pro sexuální abstinenci před závodem není logické zdůvodnění," řekl už před lety sexuolog a psychiatr Ondřej Trojan. „Výkon se odvíjí od hladiny testosteronu v těle a ta pohlavním vybitím neklesá."

Pravidelný sex ovlivňuje regeneraci

Naopak. Pravidelný sex zvyšuje hladinu mužského hormonu a ten mimo jiné ovlivňuje růst svalové hmoty a rychlost regenerace.

Fakt, že by sex negativně ovlivňoval výkonnost, nikdy nebyl spolehlivě prokázán. Studií na toto téma přitom existuje mnoho. Například ta, kterou v roce 1995 publikoval odborný časopis The Journal of Sports Medicine and Physical navíc prokázala, že pohlavní styk dvanáct hodin před závodem, nemá žádný vliv na vrcholný běžecký výkon – hlavní ukazatele VO2 max, tepová frekvence i systolický objem zůstaly u sportovců beze změny.

Sex naopak může mít na výkon blahodárný vliv – a to zejména u žen. Mezi muži a ženami existují rozdíly. „U žen orgasmus zvyšuje aktivitu, u mužů to je obráceně," popsal sexuolog Trojan. „U žen se po sexuálním styku zvyšuje hladina testosteronu. Sprinterkám proto pomáhá," řekl kdysi trenér německých atletů Uwe Hakus.

Nepomáhá však jen sprinterkám, i ženy na dlouhých tratích si ho pochvalují. Například Američanka Lynn Jennigsová, mistryně světa v běhu na 10 kilometrů prohlásila, že se den před vítězným závodem milovala se svým mužem. Jedním z důvodů může být fakt, že vaginální stimulace zvyšuje v organismu sekreci neuropeptidu, který potlačuje vnímání bolesti. Jeho hladina je přitom v mozku nejvyšší právě den po milostném aktu.

Ženy mohou po milování hned sportovat, muži ne

Ženy mohou podle dnešních studií po milování ihned sportovat, muži by si měli dát minimálně několikahodinový oddech. A ideálně se před závodem prospat. „Hladina testosteronu podléhá biorytmu. U mužů je nejvyšší ráno. Proto by pro ně bylo nejvýhodnější sportovat dopoledne," říká Trojan.

Máme tu i opačný efekt – sportovci se podle výzkumu z roku 2008 milují častěji. Zjistili, že lidé mezi 40 a 60 lety, kteří pravidelně sportují, mají sex stejně často jako dvacetiletí nesportovci. Špatnou zprávou pro vyznavače vytrvalostních sportů je, že jsou na tom hůře než ti, kteří provozují rychlostní a silové disciplíny. Vědci jim naměřili významně nižší hladinu testosteronu, který ovlivňuje libido.

Přestože platí obecná pravidla, záleží vždy na každém jednotlivci, co mu vyhovuje. „Hodně lidí zajímá, jestli sex pomáhá, nebo ne. Došli jsme obecně k závěru, že ženským to pomůže a chlapům to naopak ubírá síly," prozradila například skifařka Mirka Knapková. „My ženy jakoby získáme jakousi energii a máme potom víc energie na závodění."

Je na každém, aby vyzkoušel, co mu vyhovuje. Názory odborníků k tomu rozhodně nepotřebujete.

Reklama