Hlavní obsah

Americká hvězda se vrací ke staré lásce! Ale nejdřív si chce splnit svůj sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém oboru patří mezi nejlepší na světě, klidně by za dva roky mohl bojovat o olympijskou medaili v Paříži. Jenže americký překážkář Devon Allen, aktuální světová jednička své disciplíny, má na tu dobu jiné plány. Hodlá se vrátit k americkému fotbalu, své vášní z dob studií.

Foto: Andy Nelson, ČTK/AP

Devon Allen při testech v rámci Pro Day univerzity v Oregonu.

Článek

Je mu 27 let, sto deset metrů překážek zvládl pod 13 sekund, což už je hranice extratřídy. Vloni na olympiádě v Tokiu doběhl těsně za triem medailistů, ke zlatu mu chyběla jedna desetina a patří mu první příčka světového žebříčku.

A letos se světový šampionát bude konat na legendárním stadionu Hayward Field univerzity v Oregonu, kde Allen studoval. A to si nemůže nechat ujít.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Devon Allen (@devonallen13)

„Už bych rád měl velkou medaili, když si vezmu, jak rychle a jak vyrovnaně běhám posledních osm let,“ nastínil svůj jednoznačný cíl pro domácí světový šampionát během mediální prezentace rekonstruovaného stadionu.

Na podzim by se ale chtěl podívat do nejsledovanější zámořské soutěže NFL. Ostatně na pozici wide receivera je jedním z klíčových atributů rychlost a ta mu rozhodně nechybí. Jenže při svém posledním zápase v listopadu 2016 proti týmu Nebraska Cornhuskers si přetrhl vazy v koleni, od té doby u něj měla přednost atletika,

A tak se byl připomenout skautům na oregonském univerzitním Pro Day, kde se prezentují hráči dané univerzity usilující o profesionální angažmá.

Při 40yardovém běhu, tradičním testu výbušnosti a rychlosti, ukázal, že obrany soupeřů by měly s jeho naháněním obrovské problémy…

Šampionát v Oregonu je na programu v červenci, pak by se Allen mohl zapojit do přípravných kempů na sezonu. Nejprve ho ale čeká boj o tři místa na šampionátu při červnové domácí kvalifikaci, což je při americké konkurenci v této disciplíně přetěžký úkol.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený American Track League (@americantrackleague)

„Řekl jsem si v poolympijském roce, že to bude teď, nebo nikdy. Nechci se zkoušet vracet k fotbalu po třicítce,“ vysvětluje. „Vím, že je rozdíl v úrovni mezi univerzitním fotbalem a NFL, ale talent jsem měl, fotbal jsem nezapomněl, tak třeba se mi to povede,“ věří.

Allen zdaleka není prvním, kdo chce uspět v atletice i americkém fotbale. Zkušenosti čerpá od bývalého světového rekordmana a později atletického manažera Renalda Nehemiaha, který si zahrál za San Francisco 49ers.

Za Seattle Seahawks zase hrál halový vicemistr světa na šedesátce Marvin Bracy, olympijský vítěz z Tokia 1964 na stovce Bob Hayes má jako jediný zlato z her i prsten za triumf v Super Bowlu s Dallasem Cowboys.

NFL si (byť nepříliš úspěšně) zahrál i Jim Hines, první muž, který zvládl stovku pod deset sekund, unikátem v meziválečném období byl Jim Thorpe, který vedle dvou zlatých olympijských medailí z víceboje hrál NFL i baseballovou MLB.

Reklama