Hlavní obsah

Bude to bolet. Vyždímané tělo půl kila lasagní nenakopne, ví český silák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mistrovství světa bude mít Tomáš Staněk odzávoděno hned první den. Večer, jak sám doufá. Mužská koule má totiž v Budapešti na programu kvalifikaci (10.30) a o deset hodin později i medailový boj.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk s trenérem Petrem Stehlíkem na ploše Národního atletického centra.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Při pátečním oficiálním tréninku si český rekordman s trenérem Petrem Stehlíkem obhlédl kruh u začátku cílové rovinky. „Je dobrý. Asi by bylo lepší, kdybychom házeli na druhé straně stadionu, kde je chladněji, ale nemá být velké vedro,“ hlásil na ploše zbrusu nového Národního atletického centra pro 35 000 diváků.

Vítáte, že předpověď na sobotu nakonec neslibuje takové vedro?

Určitě, protože teplota z vás vysává dynamiku. Cokoliv kolem 25 stupňů je dobré, ale 35 už by dobrých nebylo…

Ovlivní soutěž, že koulaře čekají dva závody během jednoho dne?

Stoprocentně. To vymýšlí někdo opravdu hodně chytrej… Já to zažil na mistrovství Evropy v Mnichově a už vím, jak se cítí vícebojaři po prvním dnu. Tělo bylo vyždímané. I když se to nezdá, musí se vnitřně nastartovat, není to tak, že v kvalifikaci plácnete lehký pokus. Musíte být pořád připraveni vydat ze sebe všechno. Pak to z vás spadne, máte pár hodin na hotelu a večer znova. Hned jsem si říkal, že to bude bolet…

Záměrem zjevně bylo, aby se hned první den šampionátu konala nějaká finále.

Já už si říkal, že až budou volby do Světové atletiky, nebylo by úplně od věci si postěžovat nějakému zástupci atletů. Oštěpaři i diskaři mají den volna… Dejte výškařům, ať skáčou kvalifikaci a večer finále a uvidíte, jaký to bude rozdíl…

Znáte to i z halových šampionátů, jak tedy dát tělo do kupy na případné finále?

To se dohromady nedáte. Maximálně, když vás něco tahá, můžete skočit za masérem trochu proplesknout nohy, zachladit. Rychle se najíst, odpočinout si, vypnout hlavu, snažit se koukat na nějaký film. Prostě se oprostit od atletiky, abyste se nastartovali na večer.

Je snazší se nabudit na večerní mítink, než na dopolední kvalifikaci?

Tělo samozřejmě funguje líp, ale tady máte v hlavě, že je to velká akce, tak se nakopnete.

Foto: Ivana Roháčková

Tomáš Staněk si vyzkoušel kruh na budapešťském stadionu.

Co si dát k obědu? Něco lehčího?

Když se na hotel dostanete třeba v jednu a závod je v půl deváté, můžete si dát něco výživnějšího. Určitě maso, nesním půl kila boloňských lasagní. (úsměv) A něco sladkého.

Kvalifikační limit je 21,40. Odpovídá současné úrovni mužské koule?

Bohužel odpovídá. Děláme si to trošku sami, házíme moc daleko a pak to máme proti jiným disciplínám trochu tvrdší. Dvanáct lidí asi tak daleko nehodí, ale kolem 21 metrů bude třeba.

Reklama

Související témata: