Hlavní obsah

„Cinknutý“ půlmaraton v Pekingu. Afričané nechali očividně vyhrát domácího běžce, pořadatelé vyšetřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty záběry z pekingského půlmaratonu vyvolaly na sociálních sítích zděšení, že i atletika může být „cinknutá“. V čínské metropoli totiž vyhrál domácí běžec Che Ťie, jenže z videí je zřejmé, že mu triumf trio afrických běžců, které skončilo o vteřinu za ním, „darovalo“. Jeden z nich to dokonce v prvním komentáři přiznal. Teď (ne)výhru prošetřuje organizátor a i Světová atletika (federace) dává vyšetřování zelenou.

Foto: Profimedia.cz

Čínský běžec Che Ťie (He) a jeho vodiči během půlmaratonu v Pekingu.

Článek

Keňané Willy Mnangat, Robert Keter a Etiopan Dejene Hailu Bikila vbíhají společně s Číňanem Che Ťiem do posledních stovek metrů pekingského půlmaratonu, když Mnangat jasně gestikuluje, aby šel Číňan vpřed, a pak rukou naznačuje kolegům, aby chlapíka v červeném nepředbíhali, byť viditelně na to síly měli.

„Jestli jsem ho nechal vyhrát? Ano. Proč? Protože je to můj přítel. Přijel do Keni, teď jsem pro něj běžel maraton ve Wu-si i v Pekingu,“ citoval Mnangata The South China Morning Post. A dodal, že za to nedostal žádný finanční bonus ani o to nebyl požádán.

O šest hodin později ale keňský běžec svou výpověď změnil s tím, že nechápe, proč na dresu měl startovní číslo se svým jménem a ne anglický nápis „pacemaker“, protože on byl v Pekingu proto, aby udával tempo. To je častá praxe a Mnangat měl prý primárně dopomoct kamarádovi vytvořit čínský rekord v půlmaratonu, což se však nepodařilo. „Nebyl jsem tam proto, abych závodil. Nebyl to pro mě soutěžní závod,“ řekl.

Skutečně je obvyklé, že lokální běžci mají keňské vodiče, aby kupříkladu zaběhli národní rekord či limit pro olympiádu. Nicméně v Pekingu je situace zvláštní, protože sám Che Ťie přiznal, že bojoval s nemocí a o po prvních kilometrech věděl, že udržet tempo na rekord (1:02:33) je vzhledem k jeho kondici nereálné, a chtěl jen „hladce dokončit závod“.

Vodičům muselo být v polovině jasné, že za rekordem o více než minutu zaostávají, i proto by bylo logické, kdyby s Číňanem jeden zůstal a další dva bojovali o vítězství.

Koneckonců záběry z jiné části tratě ukazují, že skutečně Číňan na Bikilu a Ketera ztrácel, ti ale následně zvolnili. Západní média pak píšou, že na čínské sociální síti Weibo vzbudily záběry rozruch, a citují pár příspěvků: „Myslel jsem si, že je fotbal špinavý, ale ukázalo se, že celý sportovní svět je špinavý.“ V jiném se píše: „Tohle se nepochybně stane nejtrapnější výhrou v kariéře Che Ťiea.“

Pekingský sportovní úřad, který půlmaraton pořádal, pak pro NBC News uvedl, že incidentu byla věnována „maximální pozornost a že výsledky jeho vyšetřování budou okamžitě zveřejněny“.

Mezinárodní federace Světová atletika pak přidala: „Jsme si vědomi záběrů z pekingského půlmaratonu a chápeme, že příslušné místní úřady v současné době vedou vyšetřování. Integrita našeho sportu je nejvyšší prioritou. Dokud ale toto vyšetřování probíhá, nemůžeme poskytnout další komentář.“

Expert na čínský sport Mark Dreyer pak na síti X uvedl: „Toto se na elitní úrovni nedělá. Jedna věc je doběhnout do cíle společně ruku v ruce a ukázat sportovního ducha, ale tady nechalo africké trio jasně Che Ťiea vyhrát. On tuhle charitu nepotřebuje. Je to výsměch konkurenci a podkopává to jeho předchozí úspěchy.“

Zároveň přidal, že je obvyklé, že se profesionální afričtí běžci účastní závodů v Číně. „Je ale velmi neobvyklé, aby nechali čínského běžce vyhrát tak očividně. Nejzřejmějším vysvětlením je, že Afričanům bylo garantovány startovné nebo nabídnut bonus za to, že místní běžec vyhraje.“

Reklama

Související témata: