Hlavní obsah

Kruhy osudu se uzavřely. Zemřela výjimečná atletka i osobnost Olga Fikotová Connolly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabitý a pestrý život Olgy Fikotové Connolly v pátek v 91 letech vyhasl. Olympijská vítězka v hodu diskem z Melbourne žila po svatbě s kladivářem Haroldem Connolly v USA, ale stále si udržovala výbornou češtinu a na rodnou zemi nedala dopustit. Informaci o jejím skonu s odkazem na rodinu přinesl francouzský kouč a insider PJ Vazel.

Foto: Profimedia.cz

Olympijská vítězka Olga Fikotová Conolly při návštěvě Česka.

Článek

Její autobiografie nesla název Kruhy osudu. Olympijské kruhy skutečně daly směr její životní dráze, o níž poutavě vyprávěla, když v roce 2006 po půl století přiletěla do Česka. Jako šarmantní usměvavá dáma plná elánu a optimismu…

Aby americkou vlajku nesla v době železné opony při slavnostním zahájení olympiády rodačka z Československa? V Mnichově 1972 se to skutečně stalo, sami američtí sportovci si diskařku vybrali, takové oblibě se ve své nové vlasti těšila. Byť z domova odcházela s těžkým srdcem, které si v roce 1956 v Melbourne získal o rok starší Connolly…

Byl to krásný romantický příběh s dramatickými prvky. Rodačka z Libiše a studentka medicíny se na druhém konci světa stala olympijskou vítězkou, když ještě předtím na tréninkovém stadionu nechtěně drkla do Američana Connollyho, zlatého medailisty mezi kladiváři.

Z nenápadného setkání se stala láska, které ale nepřála tehdejší doba. Přesněji komunističtí funkcionáři.

Fikotová dostala po příletu domů za zlato hodinky. „Soudružko, dali bychom vám i něco většího, ale splnila jste plán jen na padesát procent. Olympiádu jste nám vyhrála, ale pak jste nás zahanbila s tím Američanem,“ vyslechla si. Vztah s „imperialistou“ jí mnozí funkcionáři nechtěli odpustit.

Foto: Profimedia.cz

Olga Fikotová Conolly v dobách své aktivní kariéry.

Svatbu se ale přes ústrky povedlo zrealizovat i díky pomoci Dany a Emila Zátopkových, kteří jim šli za svědky. A byla to velká sláva, do manželství jim přálo třicet tisíc lidí!

Connolly musel letět do Vídně a z Rakouska si vyjednal pozvání na odborný seminář v Polsku. Cestu pak musel na ruzyňském letišti ze „závažných zdravotních důvodů“ přerušit. Zpočátku bydlel v hotelu Paříž, ale když poznal, že je odposloucháván StB, nastěhovali se oba k Zátopkovým. Po přímluvě Emila i u prezidenta Zápotockého dostali povolení ke svatbě.

„Řekli nám na ministerstvu, že z toho nemáme dělat senzaci a nikde se o tom šířit. Tak jsme si dali termín svatby na středu 10 hodin. Říkali jsme si, že každý bude v práci. Ale když jsem přijížděla k náměstí, byla tam spousta lidí. Já myslela, že se stala nějaká nehoda, ale táta mi říkal: Ne, ti jsou tady všichni kvůli tobě,“ vzpomínala Fikotová.

Od československých funkcionářů ale dostala zákaz cestovat na závody do ciziny, což těžko skousávala. S manželem se tak odstěhovala do Bostonu a v amerických barvách zvládla ještě čtyři olympiády. Narodili se jim čtyři děti, s Connollym, jenž před čtrnácti lety zemřel, se pak rozvedla, ale vždy o něm mluvila s úctou.

Sama se angažovala v sociální oblasti a ekologii, a i v pokročilém věku působila v Las Vegas jako osobní trenérka lidí po úrazech a seniorů. „Je nesmysl, aby člověk po sedmdesátce ztratil zájem o život a zahodil se do šrotu,“ vysvětlovala.

Reklama

Související témata: