Hlavní obsah

Duplantis, Ingebrigtsen i Bolová mohou být znovu atlety Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyčkař Armand Duplantis, běžec Jakob Ingebrigtsen i překážkářka Femke Bolová mohou obhájit pozici nejlepších aletů Evropy. Všichni jsou ve finálových trojicích ankety Golden Tracks, které dnes zveřejnila Evropská atletika. Stejně jako loni patří k favoritům na zisk ocenění, jehož laureáti budou vyhlášeni 21. října na ceremoniálu ve Vilniusu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkař Armand Duplantis se raduje na mítinku Zlatá tretra 2023.

Článek

Bolová v uplynulé sezoně kralovala závodům na 400 metrů překážek. Vyhrála mistrovství světa i Diamantovou ligu. Na světovém šampionátu pomohla Nizozemsku ke zlatu v ženské štafetě. Nevydařil se jí jen finiš smíšené štafety, kde upadla a ztratila kolík, což přineslo překvapivý bronz českému týmu. Pod širým nebem navázala na vydařenou halovou sezonu, během níž překonala překonala 41 let starý světový rekord Jarmily Kratochvílové na 400 m (49,26).

Mezi ženami se dostaly do finále ankety ještě mistryně světa a královna Diamantové ligy ve skoku do výšky Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny a španělská chodkyně María Pérezová, která na MS v Budapešti vyhrála závody na 20 i 35 kilometrů.

V mužské kategorii jsou ve finále oba loňští vítězové, kteří se o trofej před rokem nezvykle podělili. Americký rodák ve švédských barvách Duplantis získal světový titul a znovu posouval hranice lidských možností ve své disciplíně. V hale vylepšil světový rekord na 622 centimetrů a ve finále Diamantové ligy na závěr venkovní sezony přidal další centimetr.

Také Ingebrigtsen překonal historická maxima, i když to na rozdíl od Duplantise bylo na nemistrovských distancích. Stal se světovým rekordmanem na 2000 metrů a dvě míle. Na MS vyhrál závod na 5000 metrů, na patnáctistovce byl stejně jako loni v Eugene druhý. Loňské atlety Evropy ve finálové trojici doplňuje mistr světa ve skoku do dálky Řek Miltiadis Tentoglu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.