Hlavní obsah

Gardiner dal Ostravě přednost před diamantovkou v Oslu. Chci znovu tu krásnou trofej, řekl

Po pěti letech se do Ostravy na Zlatou tretru vrací bahamský čtvrtkař Steven Gardiner. Pro olympijského vítěze z Tokia (2021) a mistra světa z Dauhá (2019) na 400 metrů to bude jeden z posledních závodů před olympijským startem v Paříži.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Bahamský sprinter Steven Gardiner před Zlatou tretrou v Ostravě

Článek

Ostravě dal 28letý atlet přednost před čtvrteční Diamantovou ligou v norském Oslo. „Když jsem tu byl poprvé, hodně se mi v Ostravě líbilo, tak proč se nevrátit. Navíc si moc přeji vyhrát tu krásnou trofej, kterou tady vítězové dostávají,“ vykládal Gardiner, jenž do Česka přicestoval už v pátek.

V sobotu si poprvé ve Vítkovicích zatrénoval. „Cítím se ve formě. Plán je zvítězit, když bude čas 44 sekund přesně, nebudu proti. Ale nechci mluvit o konkrétních časech. Důležité pro mě je dokončit zdravý a podat co nejlepší výkon. Nechci nikoho odepisovat,“ řekl Gardiner, jehož hlavním soupeřem bude v úterním běhu na 400 metrů úřadující halový mistr světa Belgičan Alexander Doom. Z Čechů se mu postaví Matěj Krsek a Patrik Šorm.

Osobní rekord Gardinera je čas 43,48 sekund, průměr deseti posledních časů pak 43,90 sekund. Rekord mítinku v Ostravě 43,16 drží od roku 2014 LaShawn Merrit. „Steven už tady byl v roce 2019, když vyhrál titul mistra světa v Dauhá, a zaběhl 44,95 sekund, to ale nebyly úplně ideální podmínky,“ připomněl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

V této sezoně Gardiner absolvoval tři závody. Jednou běžel 300 metrů, dvakrát čtyřstovku, a pokaždé zvítězil. V dokončeném závodě přemožitele našel naposledy na mistrovství světa 2017 v Londýně, kde doběhl druhý. Od té chvíle v dalších třiadvaceti bězích zvítězil. „Je jich hodně, ale nepamatuju si, kolikrát za sebou jsem zvítězil,“ smál se Gardiner nad otázkou, zda si počet po sobě jdoucích vítězství pamatuje.

Chopra a Tamberi účast odřekli

Pořadatelům 63. Zlaté tretry se jen pár dní před úterním mítinkem omluvila dvě zvučná atletická jména. Vinou problémů s kolenem odřekl start italský výškař Gianmarco Tamberi a kvůli zranění z tréninku se omluvil také olympijský vítěz v hodu oštěpem Neeraj Chopra.

Jiní atleti naopak přidávají starty. Například olympijský vítěz Andre de Grasse se rozhodl, že poběží i svou hlavní disciplínu 200 metrů s úmyslem atakovat rekord mítinku 19.83 sekund legendárního Usaina Bolta.

Na 800 metrů poběží stříbrný z mistrovství světa z roku 2022 Djamal Sedjati z Alžírska, velkým obohacením závodu je rovněž Ital Catalin Tecuceanu držitel čerstvého evropského výkonu roku této trati.

Velký zážitek slibuje skok o tyči s fenomenálním švédským tyčkařem Armandem Duplantisem, oštěp s mistrem Evropy Julianem Weberem z Německa a Jakubem Vadlejchem. Napínavá bude jistě také stovka mužů s Kanaďanem DeGrassem či ženská čtyřstovka se stříbrnou medailistkou z loňského mistrovství světa Polkou Kaczmarekovou a talentovanou Češkou Glorií Lurdes Manuel.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.