Hlavní obsah

Už je zase nejrychlejší juniorkou v Evropě! A teď se česká teenagerka postaví proti hvězdám

Vloni se suverénním způsobem stala juniorskou mistryní Evropy a ve stejném stylu osmnáctiletá Gloria Lurdes Manuel začala i nový atletický rok. Na mítinku Kladno hází doběhla v kvalitní konkurenci na čtvrtce druhá v čase 51,66 s. V rozbíhající se sezoně se žádná evropská juniorka takovému času ani nepřiblížila.

Foto: Ivana Roháčková

Gloria Lurdes Manuel při mítinku Kladno hází.

Článek

Svojí výkonností už Manuel přerostla mládežnické kategorie, je pevnou součástí ženské štafety, která (zatím neúspěšně) bojuje o olympiádu. A tak sezonu odstartovala už začátkem května na Bahamách Světovými štafetami.

„Je fajn, že jsme tam absolvovaly dvě rychlé čtvrtky ve dvou dnech, to se může hodit,“ pochvalovala si, že už zkraje olympijské sezony je kvalitně rozběhaná.

Jen po tréninkovém kempu na Floridě a závodech v bahamské metropoli jí ve středu na kladenském Sletišti úplně teplo být nemohlo. „Ostatní říkali, že je vedro, a chodili v tričkách, já byla pořád v mikině a bundě,“ usmívala se. „Ale výkonu to nevadilo,“ ujistila.

Vždyť vloni začínala sezonu na čtvrtce časem skoro o dvě sekundy horším, byť v mnohem nepříznivějších podmínkách, které provázely Memoriál Josefa Odložila.

„Čas 51,66 je dobrý základ. S trenérem jsme se dohodli, že první dvoustovku půjdu o něco rychleji, ale na posledních sto metrech jsem ještě cítila, že můžu zatáhnout, holky byly vedle sebe v lajně, tak jsem to zkusila,“ popisovala v Kladně.

Svěřenkyně Šárky Chládkové a Ratislava Šediny svým finišem za sebe dostala poprvé v kariéře i Ladu Vondrovou. Premiérový skalp české jedničky s ohledem na její respirační potíže v posledních týdnech nepřeceňovala. „Vzhledem k tomu, že nebyla v top formě, neberu to tak, že jsem ji porazila. Jsme kamarádky, tak jí hlavně přeju brzké uzdravení,“ líčila.

Však pro možný úspěch štafety je nutné mít zdravé všechny její členky. A Češky potřebují oproti Bahamám zrychlit minimálně o 47 setin, aby obsadily jedno z posledních dvou zbylých postupových míst do Paříže. „A poslední šanci budeme mít na mistrovství Evropy v Římě,“ připomíná Manuel.

Přes svůj mladý věk ale může pomýšlet i na individuální start na olympiádě. Ten má zatím jistý Vondrová díky splněnému limitu a hodně blízko je i Tereza Petržilková díky rankingu. Celkem se do Paříže kvalifikuje 48 čtvrtkařek, Manuel je v žebříčku aktuálně 53. Ale objíždět kvůli tomu každý mítink a riskovat zranění kvůli olympijskému boji neplánuje.

Foto: Ivana Roháčková

Čtvrtkařka Gloria Lurdes Manuel na kladenském Sletišti.

„Nechci se letos hnát za body, spíš tomu nechám volnější průběh. Pokud by to vyšlo, budu mít neskutečnou radost, kdyby ne, řeknu si, že ještě můj čas nenastal,“ líčí dcera ruské maminky a angolského tatínka.

Druhou možností je pokořit ostrý limit 50,95 s, čímž by musela svůj národní juniorský rekord stlačit o dalších 28 setin… „To mi přijde dost daleko, ale když bude dobré počasí, dobře se vyspím, sednou všechny podmínky, může to být dobré,“ zasní se.

Třeba už v úterý v Ostravě při Zlaté tretře, kvalitnější konkurenci bude těžko někde hledat. Vedle nejlepších Češek se na start postaví třeba i úřadující vicemistryně světa Natalia Kaczmareková z Polska. „Nemůžu se dočkat. Je obrovská motivace běžet s těmi nejlepšími,“ vyhlíží slavný mítink.

Navíc ve svém rodném městě, byť od dvou let už vyrůstala v domovském Táboře. „Hodně ráda v Ostravě závodím. Nevím, jestli je to tím, že jsem se tam narodila, ale vždycky se mi povedlo zaběhnout osobní rekord nebo kvalitní čas,“ popisuje.

A pak už mistrovství Evropy v Římě, kam má limit splněný od loňského mistrovství republiky. „Pro mě to bude individuální premiéra na dospělé akci, další zkušenosti, něco okoukám, přiučím se,“ těší se talentovaná dívka, kterou vrchol její kategorie čeká až po olympiádě při juniorském mistrovství světa v peruánské Limě.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.