Hlavní obsah

Hvězdy dostanou za světový rekord v Ostravě odměnu

Hlavní hvězda letošního 62. ročníku Zlaté tretry v Ostravě (27. června) létající tyčkař Armand Duplantis už je známa, nebude ale jediným lákadlem do ochozů Městského stadionu ve Vítkovicích. Skvělé výkony si pořadatelé slibují také od světového rekordmana ve vrhu koulí Američana Ryana Crousera (23,37 metrů), který bude v Ostravě závodit potřetí v kariéře. V roce 2018 byl čtvrtý, o dva roky později při premiérovém vítězství ustanovil rekord Tretry 22,43 metrů. „Změnil techniku tvrdí, že je možné hodit čtyřiadvacet metrů. A jelikož si do smlouvy vymínil dohodu o odměně za světový rekord, není vyloučené, že by na Tretře mohl svůj výkon atakovat,“ uvedl manažer mítinku Alfonz Juck.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký světový rekordman Ryan Crouser na mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

„Jsem moc rád, že přijede, je to fenomén, přes dvacet tři metrů má hozeno stokrát více než ostatní koulaři," uvedl na adresu amerického atleta ředitel ostravského závodu Jan Železný. Crouserovým vyzyvatelem soupeřem bude nejlepší český koulař současnosti Tomáš Staněk, který se na Městský stadion vrací po roční zdravotní pauze. „Cítím formu a jsem připravený bojovat o nejvyšší příčky. Pokoření dvaadvaceti metrů před ostravským publikem by bylo skvělé," řekl Staněk.

„Přál bych mu hod za třiadvacet metrů," uvedl Železný a připojil novinku z koulařského sektoru. „Kruh budeme posunovat blíž k cíli stovky, kde bude kontakt s diváky větší. Podobně přesuneme také tyčku. Bude se skákat před hlavní tribunou, což bude velká zábava. Atleti jsou v období, kdy bude letos Tretra, už rozzávodění, mohou ukázat velké výkony," řekl bývalý skvělý oštěpař.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Ryan Crouser během atletického mítinku Zlatá tretra v roce 2020

Právě na výkony jeho svěřenců Jakuba Vadlejcha i Nikoly Ogrodníkové se podle Železného mohou diváci také velmi těšit. „Nikola by konečně v Ostravě ráda zvítězila, Kuba vypadá daleko líp než loni. A to házel hodně daleko. Viděl jsem na tréninku věci, které jsem nikdy u nikoho neviděl, ani u sebe. Oštěp mu létal hodně daleko, je velmi nadějné, že by mu alespoň jeden pokus mohl letos ulétnout. Moc bych mu to přál," řekl Železný.

Kromě Vadlejcha budou v Ostravě házet i zbylí dva medailisté z loňského mistrovství světa v USA – vítěz Anderson Peters z Granady a druhý Ind Neeraj Čopra. „Nic lepšího oštěp momentálně nabídnou nemůže. Myslím, že to bude hezký zážitek," zdůraznil Železný.

Především body do světového rankingu bude chtít z ostravské dráhy vytěžit sprinter SSK Vítkovice Zdeněk Stromšík. „Úvod je nad očekávání dobrý. V minulosti jsem měl ty starty takové nijaké, tentokrát věřím, že bych si nějaké body do rankingu mohl urvat," uvedl Stromšík. „A teď, když jsem zjistil, že je možné do smlouvy dojednat dohodu o finanční odměně za svěťák, tak se o tom asi s manažerem pobavím. Můžu to mít taky," tázal spoludržitel českého rekordu na 100 metrů (10,16) Stromšík manažera Jucka.

Foto: Jan Kucharčík

Sprinter Zdeněk Stromšík.

Velká hvězda bude také ve startovní listině v hodu diskem. Slovinský diskař Kristjan Čeh je dalším aktuálním mistrem světa, který bude v Ostravě závodit. Čtyřiadvacetiletý 206 centimetrů vysoký mladík má na kontě sedm soutěží v nichž pokořil 70 metrů a na Tretře se od něj bude čekat zlepšení nejstaršího mužského rekordu mítinku Kubánce Luise Delise z roku 1983, který má hodnotu 68,06 metrů.

DISPCIPLÍNY TRETRY (a největší domácí hvězdy)
Muži: 100 m (Jan Veleba a Zdeněk Stromšík), 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m (Filip Sasínek), 110 m překážek (Petr Svoboda), tyč, koule (Tomáš Staněk), disk, oštěp (Jakub Vadlejch)
Ženy: 400 m (Lada Vondrová), 1500 m (Kristiina Mäki), 100 m překážek, 400 m překážek, tyč (Amálie Švábíková), oštěp (Nikola Ogrodníková)

Dalším fousatým rekordem mítinku zralým k překonání je ten z ženské čtyřstovky, který drží také od roku 1983 Táňa Kocembová, dnes Netoličková (49,67 sekund). Rekordmanka Dominikánské republiky (48,99), 26letá Marileida Paulinová, běžela zatím pětkrát v kariéře rychleji, než je rekord Tretry. Pod 50 sekund to zvládla devětkrát.

„Bude pro mě ctí pokoušet se překonat jeden z nejstarších rekordů mítinku. Forma se stupňuje. Věřím, že než přijedu do Ostravy, už budu mít na kontě čas pod 50 vteřin," uvedla stříbrná medailistka z olympiády v Tokiu.

Reklama

Související témata: