Hlavní obsah

Zlatá tretra zná další hvězdu. Po Duplantisovi přilákala Milionáře z chatrče Chopru

Atletický mítink Zlatá tretra, který se v Ostravě 27. června uskuteční letos už po dvaašedesáté, zná své první hvězdy. Již dříve oznámeného nejlepšího tyčkaře současnosti Švéda Armanda Duplantise doplní například olympijský vítěz v hodu oštěpem Ind Neeraj Chopra, světová rekordmanka na 100 metrů překážek Tobi Amusanová z Nigérie, etiopský vytrvalec Lamecha Girma či česká oštěpařská jednička Nikola Ogrodníková.

Foto: Profimedia.cz

Neeraj Chopra bude patřit mezi největší hvězdy mítinku

Článek

„Ind Chopra je v Indii obrovsky populární. Nemůže tam ani chodit po ulici. Je prvním tamním atletem, který vyhrál olympiádu. Je to skoro příběh jako z filmu Milionář z chatrče," pousmál se manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

„A přitom je to neuvěřitelně pokorný a skromný člověk. Není to žádný namistrovaný kluk, právě naopak. Je pro Ostravu skvělé mít tady olympijského vítěze. Určitě pro fanoušky udělá nějakou show, anebo bude dětem s radostí rozdávat autogramy," připojila se česká oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Kromě Chopry budou v Ostravě házet i zbývající dva medailisté z loňského mistrovství světa v USA – vítěz Anderson Peters z Granady a třetí Jakub Vadlejch. „Ředitel mítinku Jan Železný tradičně připravuje své svěřence tak, aby byl oštěp v Ostravě jedním z vrcholů sezony. Proto se můžeme těšit na start Jakuba Vadejcha i Nikoly Ogrodníkové," poukázal Juck.

Ogrodníková bude bojovat o premiérový triumf

Vicemistryně Evropy z roku 2018 Ogrodníková bude na vítkovickém stadionu bojovat o své premiérové vítězství na Tretře s Japonkou Harukou Kitagučiovou, která podstatnou část sezony tráví v Domažlicích pod vedením českého trenéra Davida Sekeráka.

„V zimě jsem prodělala boreliózu a ztratila jsem tím přes měsíc tréninku. Na soustředění v Jihoafrické republice jsem to ale snad dohnala, abych v půlce května mohla začít závodit," uvedla Ogrodníková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Nikola Ogrodníková na archivním snímku

Poprvé se v Ostravě představí nečekaná světová rekordmanka na 100 metrů překážek Nigerijka Tobi Amusanová, která v semifinále mistrovství svět v americkém Eugene šokovala časem 12.12 sekund. „Všichni si tehdy mysleli, že to je nějaká chyba, protože posun rekordu o osm setin byl obrovský," popisoval Juck. „Ve finále ale Amusanová ukázala, že to chyba nebyla a čas vylepšila dokonce na 12,6. Ale to bylo s větrem," dodal Juck.

Nejdelším během večera bude patnáctistovka a její hlavní hvězdou pak Etiopan Lamecha Girma, jenž jako první člověk na planetě zaběhl tři kilometry překážek pod osm minut. „Od té doby získal stříbro na mistrovství světa a ustanovil i halový světový rekord na tři tisíce metrů. Jeho cíl bude jasný – ukázat poprvé divákům čas pod tři minuty a třicet vteřin," uvedl Juck.

V Ostravě nebudou scházet ani české atletické hvězdy. V tyči například Amálie Švábíková, na trati 400 metrů Lada Vondrová a v běhu na 110 metrů překážek se znovu po pěti letech představí sprinter Petr Svoboda.

Vstupenky na ochozy stadionu v Ostravě-Vítkovicích stojí 50 korun, na hlavní tribunu pak 1000 korun. Prodaných je už 4 tisíce lístků. „Cena je příznivá, věřím, že se to odrazí v návštěvnosti. Pro rodiny s dětmi chytáme už od dopoledních hodin fanzona plnou soutěží a her," pozval do Ostravy předseda pořádajícího SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Reklama

Související témata: