Hlavní obsah

Jágr ze Zátoru Štefela chce v Ostravě zaútočit na olympijský limit. Bylo by to doma nejkrásnější, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátým místem v Glasgow obstaral výškař Jan Štefela nejlepší umístění české výpravy na nedávném mistrovství světa. Spokojený ale úplně nebyl, skočených 224 centimetrů vnímal rozporuplně. „Na medaili bylo,“ říkal český atlet, který se už několikrát přehoupl přes laťku ve výšce 230 centimetrů.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Český výškař Jan Štefela v akci

Článek

„Třeba nedávno na Beskydské laťce v Třinci s krásnou dírou,“ připomněl Štefela, jedna z českých atletických hvězd Zlaté tretry (28. května 2024).

V květnu v Ostravě by rád zaútočil na olympijský limit 233 centimetrů, který je nicméně o jedenáct centimetrů výše než Štefelovo venkovní maximum. „Budu skákat skoro doma. Je to velká příležitost ukázat, co ve mně je,“ řekl 22letý svěřenec Jaroslava Báby.

Na rozdíl od šampionátu v Glasgow se budete moct v Ostravě poměřit se svým velkým výškařským vzorem Italem Gianmarcem Tamberim. Těšíte se?

Určitě. Tamberi je pro nás velká legenda. Na to, co předvádí, můžeme jen zírat a učit se. I díky němu věřím, že budu mít v Ostravě jedinečnou příležitost skočil limit na olympiádu do Paříže. Kde jinde ho skočit než doma. To by bylo to nejkrásnější. Bude pro mě velká čest závodit na tak prestižním mítinku s tak zvučným obsazením.

Už jste mu řekl, že je vaším vzorem?

Jasně, ale většinou se bavíme po závodech, protože před nimi anebo během nich je uzavřený do sebe, to se s ním ani nedá mluvit. Jde z něj respekt, takže ho raději ani neotravuji. (smích) Je to přece jen osobnost. Ale je to teda týpek.

Čím vás zaujal?

Svým chováním, nastavením hlavy. Třeba sedíme na mistrovství Evropy po závodě, on přijde a z ničeho nic začne na celou místnost řvát. V tom závodě je to taková jeho maska. A je vidět, že to funguje, že tu hlavu má nastavenou úplně jinak než kdokoliv jiný.

Jan Štefela a jeho úspěšný pokus na 230 cmVideo: archiv Jana Štefely

Přitom ale dokáže komunikovat s diváky. Není úplně uzavřený, že?

To on umí. Když poprvé skákal na Banskobystrické laťce tak si tam diváky úplně získal. Všichni fandili jen jemu. I kdyby nic neskočil, tak to byl jejich miláček.

Vousy si neplánujete upravit tak jako on? Na půl tváře?

Ne, to ne, bál bych se, co by mi udělal, kdyby to uviděl. (smích) To si nemohu dovolit a ani bych to neudělal.

S výkonem 224 centimetrů v Glasgow jste nebyl spokojený. Myslel jste na olympijský limit už tam?

Bylo na medaili, ale trápil jsem se tam. Už jsem si v hale třikrát osahal 230 centimetrů, jsem s halovou sezonou ale jinak nadmíru spokojený. Posunul jsem si osobák a mám na co v létě navazovat. Jen asi musím být lépe psychicky připravený. Třeba v Třinci jsem skočil dvě stě třicet s velkou rezervou, ale jak dali na stojany dvě stě třicet tři, tak mi nějak přeplo, nebo nevím. Musím si na to asi více zvyknout.

Po závodech v Praze a v Banské Bystrici jste si stěžoval na bolest zad. Ve Skotsku držela?

Musím to zaklepat. Doktoři se o mě postarali bravurně. Po mistrovství světa se záda vůbec neozvala. V polovině března odlétáme do Tenerife na soustředění. Jsem rád, že mě nic neomezuje a mohu jít do přípravy zcela nachystaný.

Pocházíte ze Zátoru, ale závodíte za Plzeň. Jak se to stalo, že kluk ze severní Moravy skončí na západě Čech?

Když jsem s atletikou začínal, tak mě můj první trenér Jiří Malysa nějak práskl do Plzně. Nestěžuji si, i když jsem si úplně nemohl vybrat. Jsem tam spokojený, protože ty podmínky v Plzni jsou úžasné. O atletiku se tam fakt starají.

Ale začínal jste v Opavě, že?

Přesně tak. Jezdil jsem na tréninky do Opavy, tady do Ostravy i do Havířova. Tady ty stadiony jsem projezdil celkem slušně. Takže celý Moravskoslezský kraj je takový můj začátek.

Čím to, že vás nechtěli udržet v Opavě nebo vzít do Vítkovic? Nepřečetli váš talent?

Přečetli. Jen můj trenér už měl trochu jinou vizi. Věděl, že podmínky v Plzni jsou dobré, a věřil tomu, že se o mě dobře postarají. Ale jsem i členem vysokoškolského univerzitního střediska VSC. Bydlím v Praze, skáču za Plzeň a pocházím odsud…

V roce 2021 jste vyhrál mistrovství Evropy do 22 let v Tallinu, ale pak jste prý atletiky téměř nechal. Je to tak?

Bylo to na hraně. Moc jsem neskákal, nebyl jsem v tom správném rozpoložení. Vadilo mi, že se mi nedařilo, a potřeboval jsem se kousnout. Ale překonal jsem to a letos už to konečně vypadá na to, že ta sezona bude dobrá.

Už jste měl v hlavě kariéru u tatínka na farmě?

To úplně ne, ale přemítal jsem, co budu dělat dál, když nevyjde olympijská sezona. Čekat další čtyři roky se mi úplně nechtělo. Ale tím si asi musí projít asi každý sportovec. Jsem rád, že se to vyvrbilo a halová sezona mi vyšla. A teď odpočívám na farmě. (smích)

Musíte pomáhat?

Nemusím, dělám to rád. Posekám dřevo, navozím ho. Zajdu se s taťkou podívat do chléva. Vždycky mi všechno ukazuje. Teď se třeba narodila jehňata. Tak se pochlubil. To on rád.

Trénoval jste na statku jako Jaromír Jágr?

To je pravda. Ale u mě to je spíše takové psychické uvolnění. Přijedu domů, posedíme s našima, něco ugrilujeme. Je to parádní. Mám to tady doma rád.

Reklama

Související témata: