Hlavní obsah

Japonci v Hodoníně? Dorazili za mistryní světa, Špotáková vzpomínala na staré časy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tribunách hodonínského stadionu v sousedství místní ZOO se obvykle moc Japonců neobjevuje. Jenže když tu házela svůj první závod po zisku titulu mistryně světa Haruka Kitagučiová, skupinka turistů se vyrazila na mistrovství republiky družstev podívat.

Foto: Marton Monus, Reuters

Japonská oštěpařka Haruka KItagučiová po zisku titulu mistryně světa v Budapešti.

Článek

Čerstvá mistryně světa proti světové rekordmance a dvojnásobné olympijské vítězce? To by byl oštěpařský tahák i mnohem větších podniků. Vítězně z něj vyšla Kitagučiová za 60,08 m, Barbora Špotáková ve své první „hobby sezóně“ po konci kariéry skončila třetí s 55,40 m.

Japonka, jíž dlouhodobě připravuje v Domažlicích český kouč David Sekerák, si odbyla premiéru v dresu TEPO Kladno, Špotáková získávala body pro pražskou Duklu.

„Já mám k Báře velký respekt, je můj vzor. Taky chci jednou házet za 70 metrů, ale musím ještě hodně makat,“ ví Kitagučiová, která se letos dostala už za 67 metrů. „Už jako začínající oštěpařka jsem se koukala na videa Báry na Youtube, jak krásně hází,“ vyprávěla 25letá oštěpařka.

Po návratu z Budapešti to pro ni v Domažlicích byl příjemný, i když nabitý týden. „Bylo hodně party,“ smála se.

„Dostala jsem tam dort, prosecco,“ vypočítávala. Do Česka s ní přijela i maminka. „Tak jsem ji ukázala Domažlice a cestou do Hodonína jsem se byla podívat v jednom parku,“ vyprávěla roztomilou češtinou a po chvíli si vzpomněla i na název Lednice.

Špotáková si zazávodila počtvrté a naposledy v sezoně. „Mohla jsem Haruku potrápit, na 60 jsem měla, jen žádný hod neuletěl,“ trochu zalitovala trojnásobná mistryně světa, která pro Duklu získávala body nejen v oštěpu, ale i mezi koulařkami (11,90 m).

„Ukousla jsem si velké sousto. Vstávala jsem v šest ráno, bylo tu obrovské množství závodnic, do toho focení a podepisování, byl to pořádně dlouhý den,“ přiznávala po závodě 42letá oštěpařská legenda a spěchala na vlak z Hodonína. „Musím se dostat včas domů, zítra jdou děti do školy,“ hlásila maminka dvou synů.

Fotila se i podepisovala

Přesto bylo vidět, jak si pobyt v partě atletek užívá. Po oštěpařské soutěži mladším soupeřkám rozdala autogramy, s vrstevnicí Jarmilou Jurkovičovou, bývalou juniorskou mistryní světa, se fotila.

„To bylo strašně fajn vidět staré známé. Za (kladivářkou)Lenkou Valešovou jsem musela na kouli, abychom se potkaly, ty soutěže družstev mají úplně jinou atmosféru a dá se zavzpomínat na staré časy,“ pochvalovala si.

A tak, když vydrží fit, si v závodech občas zahází i příští rok. „Někdo říká, že je to trapný, ale mě házení pořád baví a přijde mi, že i lidi to naláká do hlediště,“ říkala Špotáková a slušně zaplněné tribuny v Hodoníně i s pár japonskými fanoušky jí dávaly za pravdu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články