Hlavní obsah

Jsem Čech, ale ze Slovinska, vtipkoval favorit disku na Tretře Kristjan Čeh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosí pro českého fanouška velmi sympatické jméno, může se proto v úterý při Zlaté tretře v Ostravě těšit na slušnou podporu. Diskař Kristjan Čeh ji vítá, zároveň ale s úsměvem na tváři upozorňuje, že je Slovinec. „Jsem Čech, ale ze Slovinska," vtipkoval rodák z města Ptuj nedaleko Mariboru.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Mistr světa v disku Kristjan Čeh ze Slovinska dorazil do Ostravy.

Článek

„Mé příjmení je trochu zvláštní a mnoho lidí se na mě na něho ptá, protože si myslí, že něco do činění s Českem mám. Odpovídám, že jsem sice Čeh, ale přitom Slovinec," vysvětluje. Někdy zcela marně. Jako v loňském roce na mítinku v Estonsku.

„Hodně často v Estonsku pobývám, protože odtamtud mám trenéra (olympijský vítěz z roku 2008 v Pekingu Gerd Kanter), přesto mě hlasatel uvedl větou: A nyní přichází Kristjan Čeh z České republiky! Bylo to vtipné," řekl 24letý čerstvý vítěz Evropských her z polského Chořova.

V Ostravě je už od pátku. „Cítím se ještě po Polsku trochu unavený, ale už jsem si i několikrát hodil, takže vnímám, že je to každým dnem lepší. Myslím, že se můžeme těšit na dobrý závod," přemítal před úterním 62. ročníkem Zlaté tretry úřadující mistr světa.

Na Tretře bude závodit podruhé v kariéře. Poprvé to bylo v roce 2020. „Je to to už dlouho, nevyhrál jsem, takže si na ten závod ani moc nepamatuji. Ale vím, že ten stadion i atmosféra jsou tady skvělé," pousmál se Čeh.

Z vítězství v Ostravě se před třemi lety radoval Švéd Daniel Stahl, aktuálně největší Čehův rival. A právě souboj borců s totožnými osobními rekordy (71,86 metru) by podle odborníků mohl brzy přinést útok na světový rekord Němce Jürgena Schulta 74,08 z roku 1986.

„Myslím si, že to jsou reálné úvahy. Ale musí se samozřejmě sejít strašně moc věcí najednou. Počasí, vítr, dobrá technika, forma. Když se to všechno povede, není vyloučené, že bychom se ke světovému rekordu mohli dostat. Ostatně ten můj nedávný hod v Estonsku (71,68) nebyl technicky vůbec povedený a bylo z toho skoro sedmdesát dva metrů," souhlasil největší favorit na zisk křišťálové tretry pro vítěze Zlaté tretry.

Čeh chce v Ostravě zvítězit, zároveň by si ale rád vylepšil osobní rekord 71,86 metru, kam poslal disk v polovině června v estonském Jöhvi. „Věřím v 72 metrů," řekl sebevědomě a zároveň s širokým úsměvem na tváři slovinský atlet. „Tak daleko naposledy hodil můj trenér a já se těším se, že ho brzy napodobím," pokračoval Čeh.

Reklama