Hlavní obsah

Kerley zaběhl na americkém šampionátu nejrychlejší stovku sezony

Fred Kerley zaběhl na mistrovství USA v atletice v Eugene dva nejlepší letošní časy na 100 metrů a potvrdil na nejkratší trati roli favorita světového šampionátu, jenž se na stejném místě uskuteční za necelý měsíc. Obhájce titulu Christian Coleman po čtvrtém nejrychlejším semifinálovém času do finále nenastoupil, protože má start na MS zajištěný díky triumfu v Dauhá 2019.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinteři Fred Kerley a Justin Gatlin na archivním snímku v cíli běhu na 100 m při Zlaté tretře v roce 2021.

Článek

Stříbrný olympijský medailista z Tokia Kerley vyhrál finále v čase 9,77, jímž o setinu zaostal za nejlepším výkonem roku, který zaběhl předtím v semifinále. Na šampionát ho vedle Colemana doprovodí Marvin Bracy Williams a Trayvon Bromell.

Ženskou stovku na stadionu Hayward Field vyhrála překvapivě Melissa Jeffersonová ve skvělém čase 10,69, ale s nedovolenou podporou větru. Jednadvacetiletá sprinterka se kvalifikovala na své první MS společně s Aleiou Hobbsovou a Twanishou Terryovou. Favorizovaná Sha'Carri Richardsonová senzačně vypadla už v rozběhu.

Soutěž koulařů vyhrál dvojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman Ryan Crouser, jenž vylepšil své vlastní letošní maximum na 23,12. Letošní jedničkou je také dvojnásobná halová mistryně světa ve skoku o tyči Sandi Morrisová, která zvítězila výkonem 481 cm.

O tituly na stometrové trati se v pátek bojovalo také na souběžně konaném jamajském šampionátu v Kingstonu. Mistr světa z roku 2011 Yohan Blake zazářil časem 9,86, svým nejrychlejším od roku 2012, kdy si zaběhl osobní rekord 9,69. Dvaatřicetiletý sprinter porazil o jedenáct let mladšího vyzyvatele Oblique Sevillea těsně o dvě setiny.

Pro první národní titul si na nejkratší trati doběhla Shericka Jacksonová za 10,77, olympijská šampionka Elaine Thompsonová-Herahová byla nečekaně až třetí (10,89). Čtyřnásobná mistryně světa Shelly-Ann Fraserová-Pryceová poté, co v semifinále zaběhla 10,70, finále s jistotou stratu na MS stejně jako Coleman vynechala.

Reklama