Hlavní obsah

Klid a super povzbuzení! Staněk ukázal sílu v pravý čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší výkon sezony v posledním závodě před jejím vrcholem? „Super povzbuzení,“ mne si své silné ruce koulař Tomáš Staněk. Z nedělního mítinku v Domažlicích si přivezl letošní maximum 21,77 m, které je zároveň splněným limitem pro olympijské hry v Paříži.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Koulař Tomáš Staněk při Diamantové lize v Chořově.

Článek

Ne snad, že by pro českého rekordmana byla samotná účast na hrách metou. „Ale je super, že mám klid,“ přiznává na začátku závěrečné přípravy před světovým šampionátem v Budapešti.

Sezonu začal parádně, výkonem 21,71 m v Turnově, jenže v žádném z dalších deseti startů už se neposunul. I vinou problémů s kolenem. Až teď před cestou do Maďarska se mu dostalo ujištění, že fazona je zpět.

„Víceméně jsem počítal, že by forma měla gradovat. A pozitivní je celá série,“ pochvaluje si zápis čítající další dva pokusy za hranici 21,40. „Myslím, že forma ještě doběhne do mistrovství světa, tak se těším, že se předvedu v nejlepším možném světle v Maďarsku,“ věří.

Jeho soutěž proběhne během jediného dne. Hned toho úvodního, kdy v sobotu ráno je na programu kvalifikace, večer od 20.35 finále. „Bude to těžké, jak máme celou soutěž v jeden den, ale určitě chci postoupit do finále,“ má jasno svěřenec Petra Stehlíka, jenž byl zatím nejvýše čtvrtý před šesti lety v Londýně.

Mezi přihlášenými mu patří desáté místo s halovým výkonem 21,90 m. A aby mohl bojovat s elitou, potřebuje být zcela zdravý. „Po Diamantové lize v Londýně se prasklina u kolene zacelila, v tréninku mě to nelimitovalo a mohl jsem zase dělat dřepy,“ oddechl si po soustředění v Jablonci nad Nisou.

Do Budapešti autem

„Nemusím laborovat s technikou a házím naplno. Před světem ideální,“ pochvaluje si před svou závodní premiérou v maďarské metropoli.

„Je to kousek, tak můžeme s trenérem ve čtvrtek odházet trénink, jak jsme zvyklí, pak spolu vyrazit autem do dějiště. Druhý den natonovat a pak hned závod,“ popisuje svůj program.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.